Dom sv. Ana – protiv nasilja nad ženama
Kategorija:
Vijesti


Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog, caritasov Dom sv. Ane – za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, u Rijeci, proslavio je Danom otvorenih vrata. Posjetitelji su u prostorijama Savjetovališta sv. Ana, u zgradi nadbiskupijskog Caritasa u Rijeci, mogli sudjelovati u izradi keramike i čestitki, vidjeti izložbu radova korisnica, pogledati film o Domu te se upoznati s programom koji se u njemu provodi.

Cilj je Dana otvorenih vrata bio djelovati edukativnom i preventivno, ali ne predavanjima i konferencijama nego na drugačiji način. Radovi korisnica, keramika, ukrasi i tekstil, prodaju se u Caritasovom izložbeno-prodajnom centru u ulici Pomerio u Rijeci, a prohod od prodaje namijenjen je Domu sv. Ane.

Pod geslom „Spriječimo patnju – unesimo radost, mir i ljubav!“, program se odvijao od 9:00 do 17:00 sati, a tematski je bio podijeljen po skupinama za djecu predškolske dobi, učenike osnovnih i srednjih škola te za ostale zainteresirani građani. Posjetitelji su na izlazu, na plakatu mogli napisati poruke podrške korisnicima i djeci. Voditeljica Doma s. Suzana Samardžić, koja je na čelu ove ustanove od njezinog osnivanja prije 20 godina, podsjetila je da uvijek ima vrlo potresnih slučajeva.

Dom korisnicama osim zaštite od nasilnika, nudi i priliku za novi početak, edukaciju, socijalizaciju, pomoć pri pronalaženju posla i stana. Poučna su stoga svjedočanstva bivših korisnica koje su uz pomoć Doma uspjele započeti novi život. Bivše korisnice tako svjedočanstvima i savjetima rado pomažu ženama koje su nakon njih potražile utočište, pa je nekoliko dana uoči Dana borbe protiv nasilja nad ženama u Domu održan njihov susret. U ovoj je godini Dom zbrinuo 93 osobe, od toga 35 žena i 58 djece. Ukupni kapacitet doma od 39 osoba uglavnom je ispunjen.

Skip to content