Djeca Srebrenice u Rijeci
Kategorija:
Vijesti


Klub gimnazijalaca Ivan Merz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci i Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije organizirao je, šestu godinu u kontinuitetu, dolazak djece Srebrenice na naš Kvarner. Djeca su u Drivenik, dom Katoličkih skauta Riječke nadbiskupije stigla 13. srpnja, a 16. srpnja su posjetila riječkog nadbiskupa Ivana Devčića.

Do sada najveći broj djece iz Srebrenice, njih ukupno 44  s njihovim pratiteljima, socijalnim radnicama i terapeutima, stiglo je ove godine na Kvarner, od kojih njih 80% su prvi puta u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, rekao je inicijator projekta i voditelj Katoličkih skauta, vjeroučitelj Marin Miletić dodajući da je cilj djeci Srebrenice omogućiti ljetovanje, ali i kao katolici posvjedočiti da različitosti nisu kamen spoticanja, nego bogatstvo. Većina djece je vrlo lošeg materijalnog stanja, neka od njih su bez roditelja, a ove godine Riječku nadbiskupiju posjetila su  i djeca iz izbjegličkog kampa koja su materijalno, duhovno i tjelesno u vrlo zahtjevnoj situaciji. „Ovim projektom želimo prvenstveno djeci omogućiti opuštanje u našem divnom Zaljevu, druženje i stvaranje novih prijateljstva, te kroz mnoga primanja svjedočenje kako je moguće i kako je nužno unatoč različitostima živjeti u miru i toleranciji jedni s drugima. Pod geslom “U svemu različitome – ljubav, u svemu istome – zajedništvo” želimo da djeca iskustveno svjedoče u svom kraju navedeno“, ističe Miletić čiji katolički skauti brinu o djeci Srebrenice tijekom kupanja, razgledavanja znamenitosti, primanja, ali i tijekom provedbe raznih radionica kao i cjelokupnog programa.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić poželio je dobrodošlicu Srebreničanima i upoznao ih s djelovanjem Riječke nadbiskupije, ali i međureligijskim dijalogom koji je na visokom nivou u gradu na Rječini, dok je podršku projektu dala ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije, Đudita Franko koja je okupljenima poručila da žive živote zajedništva, suživota i dobre namjere. Prigodne riječi uputila je predsjednica Udruge „Snaga žene“ iz Tuzle, Branka Antić Stauber koja je po završetku susreta riječkom nadbiskupu uručila prigodan dar iz brežačke župe uz pozdrave tamošnjeg župnika, fra Franje Martinovića. Govoreći o projektu boravka djece Srebrenice na Kvarneru istaknula je kako je isti od velike važnosti za njihovo odrastanje jer s katoličkim skautima kroz radionice uče o životu u zajedništvu što je za njihovo odrastanje od presudne važnosti i otklanjanja mogućnosti da budu zatvoreni u svojim nacionalnim skupinama.

Djeca Srebrenice susrest će se  s predstavnicima lokalne vlasti te glavnim riječkim imamom, Hajrudinom ef. Mujkanovićem, a na Pantovčaku će ih primiti i predsjednik RH, Ivo Josipović. Boravak u Driveniku djeca će zaključiti 21. srpnja.

Helena Anušić

Skip to content