Dico, zakopajte me u ovoj crkvi
Kategorija:
Vijesti


Na riječkoj Podvežici, u crkvi sv. Terezije od Djeteta Isusa 19. ožujka pokopani su posmrtni ostaci mons. Adama Muchtina, prvog župnika i graditelja ove riječke crkve. Misno slavlje i obred pokopa predvodio je župnik župe, vlč. Ivan Šarić. 
Nakon 40.godina posmrtni ostaci mons. Adama Muchtina stigli su u riječku crkvu koju je sagradio i za koju je, prema riječima župnika Ivana Šarića, izgarao.

Bio je svjetiljka i svjetlo koje je mnoge doveo Bogu, a u razgovoru sa župljanima, među njima i onima koji nisu vjernici, o mons. Muchtinu sam čuo samo lijepe riječi što puno govori o njemu, otkrio je župnik dodajući da je mons. Muchtin u svaki kamen podvežičke crkve ugradio svoje srce i da će njegov grob u njegovoj crkvi, koju je gradio unatoč nedaćama tog vremena, svijetliti Sušakom i gradom Rijekom. Poznate su njegove riječi župljanima “Dico, pokopajte vi mene u ovoj crkvi”, a o čemu su sadašnjem župniku svjedočili župljani s kojima se monsinjor Muchtin družio. Bio je skroman, ničim se nije isticao i u svojem poslanju nastojao je osluškivati i vršiti Božju volju. “Monsinjor Muchtin gradeći ovu crkvu imao je Abrahamovu vjeru. Iako ga nitko nije podržao, pa ni senjski biskup, njemu je Božja volja bila iznad svega i bio je Božjih duhom nadahnut.”, istaknuo je Šarić dodajući kako ova crkva danas služi za potrebe dvije župe, Gornje i Donje Vežice, a kada ju je gradio bila je namijenjena za oko 400 vjernika. U istoj crkvi mons. Muchtin oslikao je svoje omiljene svece, a sama crkva je djelo njegove evangelizacije Vežice, poručio je aktualni župnik.

Graditelj i umjetnik

Mons. Muchtin rođen je u Slovačkoj, u mjestu Veíké Rovné, 4. prosinca 1908. godine i s obitelji se doselio na Trsat 1910.godine. Mladu misu služi u srpnju 1931.godine u crkvi Gospe Trsatske, a svećeničku službu počinje u Senju. Prije nego je došao na Podvežicu, bio je župnik trsatske župe sv. Jurja, ali kako je nakon I. sv. rata Sušak postao najjači lučki grad Kraljevine Jugoslavije čime se grad počeo širiti prema Trsatu, Podvežici i Kostreni, tada mladi kapelan Muchtin rekao je: “Podvežici je potrebna crkva.” Unatoč brojnim protivljenjima ideju je počeo ostvarivati s nekoliko Podvežičana koji su do tada pješice dolazili na Trsat na misu, te uz moralnu podršku svojih kolega.

Novčane priloge davali su, ne samo vjernici Podvežice, nego i mjesta poput Celja, Ljubljane, Splita, Ogulina, San Francisca itd., dok je Gradska općina Sušak omogućila 110.000 dinara. Kamen temeljac blagoslovljen je 25. ožujka 1940. godine, a crkva je blagoslovljena 8. prosinca iste godine. Biskupijski ordinarijat 6. prosinca 1941. donosi Dekret o osnivanju župe i Muchtina imenuje župnikom, te župa počinje djelovati 1. siječnja 1942. godine. Kako nisu imali orgulje, Muchtinova majka Veronika 1964.godine prodaje dio obiteljske kuće i dobiveni novac donira za kupovinu orgulja. Osim gradnje crkve, Adam Muchtin od 1934. do 1941. bio je vlasnik dvotjednika “Istina”, glasilo sušačkog narodnog i katoličkog pokreta kojega je uređivao Josip Blažina uz podršku Martina Bubnja, a njegova umjetnička strana odrazila se u slikarstvu i oslikavanju ne samo podvežičke crkve, nego i svetišta Majke Božje Goričke u Baški na otoku Krku te crkvi sv. Petra apostola u Bakarcu. Mons. Adam Muchtin umro je 21. kolovoza 1994. i do prijenosa u crkvu koju je izgradio, tijelo je ležalo u obiteljskoj grobnici na Trsatu.

Helena Anušić

 

 

 

 

 

 

Skip to content