Deset gubavaca

Deset gubavaca

Dok je tako putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje.  Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko  i zavape: »Isuse, Učitelju, smiluj nam se!«  Kad ih Isus ugleda, reče im: »Idite, pokažite se svećenicima!« I dok su išli, očistiše se.  Jedan od njih vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas.  Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac.  Nato Isus primijeti: »Zar se ne očistiše desetorica?  A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?«  A njemu reče: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!« ”  Lk 17, 10 – 19

Mnogi od nas nerijetko se ponašaju upravo kao ovi ozdravljeni gubavci. U ono vrijeme  guba je bila izrazito teška i smrtonosna bolest. Gospodin ozdravlja te bolesnike i jasno time čini čudo – pokazuje radi svjedočanstva svima da je Njemu sve moguće. No, iako je Učitelj ozdravio deset gubavaca samo jedan jedini je držao shodnim Gospodinu uputiti hvalu. Zanimljivo da ovaj koji je otišao k Isusu je zapravo Samarijanac, predstavnik naroda koji nisu baš bili prijateljski raspoloženi prema Židovima niti Židovi prema njima.

Nažalost i mi sami smo nerazboriti, nezahvalni i loši sinovi i kćeri Boga. Dok nam ide dobro Bogu ne zahvaljujemo, ne upućujemo Mu hvale radi zdravlja, radi toga što vidimo, radi toga što osjećamo, što imamo obitelj, prijatelje, što smo i danas proživjeli dan sa svojim najmilijima… no, s druge pak strane kada smo bolesni tražimo Boga, tražimo ozdravljenje… nažalost mnogi kada ga i dobiju – Bogu okrenu svoja leđa.

Ne budimo takvi. Slavimo Boga svoga svakoga dana, zahvaljujmo mu na svom dobru, a u životnim kušnjama i patnjama tražimo Njegovu utjehu i snagu. Znajmo, Učitelj je već otkupio naše grijehe, nama je samo truditi se ostati mu vjerni dok nas ne pozove u kraljevstvo svoje ljubavi.

Božji blagoslov.

Marin Miletić

Skip to content