Dario Šimić: Čovjek mora trenirati i duhovno
Kategorija:
Vijesti


Vjernici su u nedjelju, 24. studenog do posljednjeg mjesta ispunili najstariju riječku župnu crkvu, Uznesenja Blažene Djevice Marije, ne samo da bi sudjelovali na euharistijskom slavlju, nego poslušali svjedočanstvo vjere bivšeg reprezentativca, nogometaša Darija Šimića koji je nakon mise sudjelovao na tribini koju je organiziralo Povjerenstvo za sveučilišni Riječke nadbiskupije na čelu s Velimirom Martinovićem.

 

Imao sam sve, ali nisam bio ispunjen

Šimić je sa samo dvadeset godina debitirao u HNK Dinamu, a s 23 godine zaigrao u AC Milanu. Bivši reprezentativac s hrvatskom nogometnom reprezentacijom osvojio je treće mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998. godine, no sva ta slava, novac i moć nisu ga udaljili od Boga o čemu je posvjedočio pred mnogobrojnim vjernicima. Odgojen u katoličkoj obitelji redovito je odlazio s roditeljima na mise i roditelji su mu bili primjer u životu i velika pomoć u kreiranju karaktera koji mu je kasnije pomogao da ostane stabilan.

„Bio mi je veliki dar što sam mlad mogao igrati za reprezentaciju, imati puno novaca, ali bio sam i pred mnogim izazovima i kušnjama. Unatoč financijskom blagostanju kojega sam imao tijekom igranja u AC Milanu, osjećao sam anksioznost, prazninu, težinu… Imao sam slavu, novac, imao sam sve, ali nisam bio ispunjen“, posvjedočio je Dario Šimić o prijelomnim vremenima u svom životu kada je odlučivao o tome na koji način si pomoći. „Iako sam išao u crkvu na misu, nisam koristio ono što mi je Crkva dala. Išao sam svojim putem vlastitim pogonom’“, metaforički je rekao i dodao da je tada počeo čitati molitvenike i Bibliju i ono što je najvažnije, počeo se moliti češće. „Tražio sam mir u duši.“, rekao je Šimić i iskreno posvjedočio da je jednog dana tijekom molitve zaplakao i smijao se nakon toga jer je osjetio Božju prisutnost i Božju milinu. „Naš Bog nam pomaže u konkretnim situacijama. Vidio sam svjetlo na kraju tunela, počeo sam plakati, osjećao sam olakšanje.“

Nakon ovog iskustva počeo je proučavati što može napraviti da mu bude bolje. „Osim odlaska na misu, čitanja molitvenika, tražio sam što mi još može pomoći da mi bude bolje. Kao nogometaš naučio sam da samo ako se trudiš poboljšati igru, ona će takva i biti, pa sam tako krenuo u potragu za onim što će mi pomoći i u duhovnom rastu.“, posvjedočio je Šimić i otkrio kako je bio i kod svećenika karizmatika. Osim toga, njegovi odlasci na mise postali su redovitiji i češći i njegovo psihičko stanje se popravljalo. Tada je upoznao i duhovnost sv. Ignacija Loyole i njegove duhovne vježbe u svakodnevici čiju duhovnost  i molitve i danas moli. „Čovjek mora trenirati i duhovno“, objasnio je svoje prakticiranje duhovnih vježbi u svakodnevnom životu ovaj bivši hrvatski reprezentativac koji nije više aktivni igrač, ali je jedan od osnivača Udruge nogometaša koji se bore za pravedniji položaj nogometaša i nogometa u Hrvatskoj. 

Govoreći o vremenu u kojemu živimo, poručio je okupljenima da ne negiraju da zlo ne postoji i zato je važna molitva, osobito molitva za zaštitu. „Bog nam nikada ne može dosaditi. U to sam se uvjerio kada god odem na misu“, posvjedočio je i poželio svima da svaki dan kada oči otvore kažu: – „Ja sam ljubljeno Očevo dijete!“. Bog nas voli, ali moramo Bogu i dopustiti da nam nešto kaže, jer je On naš prijatelj, rekao je Šimić govoreći o svom odnosu s Bogom danas. „Iznutra imam tu potrebu reći moje iskustvo s vjerom. Kad me pozovu, uvijek se odazovem.“, rekao je Šimić govoreći o javnom svjedočenju vjere. Također, dodao je kako su laici pozvani svojim životom svjedočiti vjeru i onda putem naših djela ljudi se mogu obratiti. „Naravno, ne smijemo nikome silom nametati svoja vjerska uvjerenja jer to može biti kontraproduktivno. Na nama je da živimo svoju vjeru. Ne treba biti previše agresivan, to ljude odbija.“

 

Očuvajte predbračnu čistoću

Osvrčući se na svoj obiteljski život, sretan brak u kojemu ima troje djece, mladima je poručio da jedino žali što nije očuvao predbračnu čistoću do braka i mlade potaknuo na očuvanje predbračne čistoće jer će na taj način odabrati ‘pravu’ ili ‘pravog’ za sebe. Djeci svakodnevno govori da je naš Bog živ i nastoji se moliti za djecu i s djecom. Odgovarajući na pitanja koja je formula u borbi protiv grijeha, Dario je odgovor pronašao u onome što mu je Bog dao. „Nije problem sagriješiti, nego ne htjeti se boriti protiv grijeha. Bog nam je dao deset Božjih zapovijedi. Osim toga, potrebno je upoznati se s dijagnozom grijeha. Kada sam bio 1998. godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu, s nama je bio reiki majstor. Ja tada nisam znao da je grijeh koristiti usluge bioenergetičara, reiki majstora, bijele magije itd.“, rekao je Šimić i potaknuo vjernike da se bolje upoznaju sa svojom vjerom i onim što je grijeh jer mnogi se služe bioenergijom i reikijem, a da nisu ni svjesni da griješe.

Njegovo svjedočanstvo došli su poslušati mnogi studenti i srednjoškolci kojima je poručio da nije teško biti vjernik. „Bog nam daje tu snagu. Imamo milost što smo rođeni kao Katolici i trebamo iskoristiti sve te milosti i darove koje ne raspoznajemo i ne koristimo. Potrebno ih je prepoznati i  koristiti u svakodnevnom životu. Uoči svjedočanstva vjere, Dario Šimić je sudjelovao u misnome slavlju koje je predvodio nadbiskupov povjerenik Martinović.

Helena Anušić

Skip to content