Crkva se ostvaruje pomažući potrebne
Kategorija:
Vijesti

Posjet karitativnim ustanovama

Nadbiskup Ivan Devčić posjetio je na Veliki petak, 29. ožujka, karitativne ustanove Riječke nadbiskupije. Uz središnji nadbiskupijski Caritas, pod koji spadaju Hospicij za palijativnu skrb i  Dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, tu su i Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ kojeg vode članovi franjevačkog svjetovnog reda te „Kuća utočišta“ za beskućnike i siromašne građane koju vode časne sestre Milosrdnice.

U svakoj od ustanova, čestitajući djelatnicima i korisnima Uskrs, nadbiskup je uputio riječi utjehe i nade. Istaknuo je da je Caritas neizostavni dio poslanja Crkve, a njezina se uloga u  društvu i svijetu prepoznaje upravo preko takvih djelatnosti. Brojke ukazuju da je sve više onih koji traže pomoć, što jasno govori kakva je situacija u društvu. Tako na primjer, Kuća utočišta koja po prostornom kapacitetu može primiti 50 korisnika na ručak, u posljednje vrijeme podijeli 90 do 100 obroka. Sestre milosrdnice ističu kako susreću najrazličitije ljudske sudbine i svakome su vrata otvorena. Mnogi od korisnika nemaju dokumentaciju za primanje socijalne pomoći, ali na takve se detalje ne gleda u Kući utočišta. Pored ručka, kuća nudi i prostorije za osobnu higijenu, mogućnost pranja rublja, ali i pravnu i duhovnu pomoć.

Prihvatilište za beskućnike na Kozali uobičajeno je puno, sa svojim kapacitetom od 11 ležaja. Mnogi nažalost spavaju i na drugim mjestima po gradu, napuštenim kućama ili vagonima. Voditeljica Vilma Mlinarić ističe kako nije dovoljno ponuditi samo krevet za prenoćište pa u Prihvatilištu puno ulažu u program resocijalizacije kako bi korisnicima omogućili da se osamostale.

Dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, pod vodstvom s. Suzane Samardžić djeluje već gotovo 20 godina i etablirana je ustanova na nacionalnoj razini koja nudi pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. Djeluje u okviru nadbiskupijskog Caritasa koji je osnivač i Hospicija za umiruće, otvorenog u Rijeci početkom ove godine. U središnjem Caritasu Riječke nadbiskupije redovito se provode najrazličitiji programi pomoći siromašnima, bolesnima i nemoćnima. Uoči Uskrsa Caritas je podijelio 1000 paketa s namirnicama po župama Nadbiskupije, a povrh toga i u središnjoj zgradi na Škurinjama podijeljeno je 500 paketa. 

Skip to content