Budite sveti svećenici
Kategorija:
Vijesti

Duhovne vježbe za svećenike

Svećenici Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije početkom rujna okupili su se na duhovnim vježbama u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Vježbe je od 2. do 5. rujna predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak te svećenicima ponovio poziv na svetost, podsjetivši ih da su na to pozvani svi kršćani, ali na poseban način svećenici.

Sa svećenicima je bio i gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a dočekao ih je i riječki nadbiskup Ivan Devčić. Bio je to drugi turnus duhovnih vježbi za svećenike ove dvije (nad)biskupije, nakon što su dva tjedna ranije održane i u svetištu Krasno u Gospićko-senjskoj biskupiji.

„Svi odgovori na izazove s kojima se svećenik danas susreće imaju duboke korijene u tradiciji i onomu što je nepromjenjivo u svećeničkom zvanju“, rekao je biskup Mrzljak potičući svećenike da ukorijenjeni u Kristu u potrebama svoje župe ili zajednice pronađu kako živjeti svećeništvo. „Pitanje je kako u današnjem vremenu u svijet i društvo unositi ono što je specifično svećeničko. Kako poticati i ostvarivati zajedništvo kako na župnoj i biskupijskoj razini, tako i na nacionalnoj te na razini opće Crkve. Poticaje za to svećenik može pronaći u svijetlim primjerima svetaca i uzora te u dokumentima Crkve“, rekao je biskup. Posebno je istaknuo duhovnost i primjer blaženog kardinala Stepinca, a poziv na svetost koji je uputio svećenicima utemeljen je u dokumentu hrvatskih biskupa iz 2002. godine „Na svetost pozvani“. Nadahnuće je crpio i iz prve enciklike pape Franje „Svjetlo vjere“ te „Direktoriju za službu i život prezbitera“.

Okosnicu duhovnih vježbi činila je molitva časoslova. Biskupi i svećenici zajedno su molili cijeli časoslov, a okupljali su se i na pobožnosti križnog puta i molitvi krunice te redovitom slavlju euharistije. „Cilj je ovog susreta obnova svećeničke duhovnosti, rast u duhovnosti. Želja je pronaći motivaciju i primjere na koji način to činiti. Jedan od najsvjetlijih uzora svakako je blaženi Stepinac“, rekao je biskup Mrzljak.

Skip to content