Božićno čestitanje
Kategorija:
Vijesti

„Protekla je godina bila važna za Crkvu jer je bila Godina vjere. Doista, bez vjere mi nismo ništa jer Crkva je jedina institucija koja se ne uzdaje samo u svoje snage nego i u vodstvo Gospodina“, rekao je nadbiskup Ivan Devčić 17. prosinca na božićnom primanju za svećenike i suradnike u bogoslovnom sjemeništu Ivan Pavao II. u Rijeci.

„Godina je bila znakovita i po tome što se zaoštrio svjetonazorski sukob u našem društvu. S druge strane već duže traje i sve je veće osiromašenje, nezaposlenost i bezperspektivnost. A kako to narod osjeća to najbolje znate vi župnici koji živite s narodom“, rekao je nadbiskup poručivši svećenicima da učine što više mogu u brizi za narod i da žive Krista kojeg propovijedaju. „Mnogima je potrebno ohrabrenje i buđenje nade“, rekao je nadbiskup.

Pozdrave nadbiskupu u ime okupljenih uputio je generalni vikar mons. Emil Svažić. Tradicionalno je, na kraju godine, podsjetio na najvažnije događaje u Riječkoj nadbiskupiji i Crkvi. Najvažniji je događaj za cijelu Crkvu svakako bila promjena pape, odreknuće Benedikta XVI. i izbor Franje. Za Crkvu u Hrvatskoj jedan od važnijih događaja bilo je proglašenje blaženim svećenika Miroslava Bulešića. U Riječkoj nadbiskupiji ističe se otvorenje hospicija, ustanove za palijativnu skrb, još početkom ove godine kojega je osnivač nadbiskupijski Caritas.

„Pastoralni rad u našoj nadbiskupiji bio je inspiriran Godinom vjere, dok smo novom liturgijskom godinom započeli i Godinu župne kateheze. Želimo vjerovati kako smo u protekloj godini kroz katehetsko, liturgijsko i karitativno djelovanje učinili barem mali iskorak u pogledu boljeg poznavanja i vjerodostojnijeg življenja i svjedočenja vjere“, rekao je mons. Svažić i podsjetio na važnije događaje: nadbiskupijski susret mladih, proslava 10. obljetnice dolaska blaženog Ivana Pavla II. u Rijeku, nadbiskupijsko hodočašće u Slavoniju i Mađarsku, početak dijecezanskog postupka za proglašenje blaženom Marije Krucifikse Kozulić te susret vijećnika župnih vijeća i završetak Godine vjere na Trsatu. Vikar je, čestitajući nadbiskupu Božić, ujedno i zahvalio na njegovim poticajima i potpori da se sve ove inicijative ostvare. Prije svečanosti i čestitanja, svećenici su se u sjemeništu okupili na predbožićnoj duhovnoj obnovi koju je predvodio duhovnik Vjekoslav Đapić.

 

Skip to content