Božićni koncert za imendan nadbiskupa
Kategorija:
Vijesti

Izvedbom tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama, katedralni zbor Cantores Sancti Viti i gosti, KUD Zvir iz Jelenja i klapa Hreljin, održali su 27. prosinca tradicionalni božićni koncert u katedrali sv. Vida. Božićni koncert bio je ujedno i poklon riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću koji je toga dana proslavio imendan. Brojni su se vjernici okupili i na euharistiji prije koncerta proslavljajući tako blagdan sv. Ivana apostola i evanđeliste o kojem je nadbiskup govorio u propovijedi.

U odnosu Petra i Ivana, posebno u opisu njihova dolaska na Isusov grob, tumači Svetog pisma prepoznaju odnos između ljubavi i vlasti u Crkvi. „Ljubav je brža, ona prva vidi, ali vlast je ona koja prosuđuje i provjerava. Prema evanđelju, prvenstvo ima vlast koja je povjerena Petru, dok Ivan simbolizira ljubav, tj. karizmu.“ U tom evanđelju, moguće je otkriti dvije uloge koje su uvijek potrebne i nužne u Crkvi: ulogu odgovornosti i vođenja i ulogu nutarnjeg animiranja Crkve, objasnio je nadbiskup.

Taj odnos temelj je i za tumačenje Božje poruke u brojnim znakovima Božje prisutnosti. „Mali i jednostavni znaci mogu probuditi vjeru u srcu čovjeka. Petra i Ivana u Isusovom grobu nije na vjeru potaknula činjenica da je grobni kamen bio odvaljen nego da su povoji i ubrusi u koje je Isus bio umotan bili uredno smotani. To i nas, braćo i sestre, potiče da razmišljamo o svome životu u kojem nas štošta upućuju na Božju prisutnost. Ali, da bismo to vidjeli, moramo biti pozorniji na događaje, na ljude i riječi, na sve što se oko nas i u nama zbiva. Božje znakove može otkriti i prepoznati samo onaj koji pozorno motri znakove na svome životnom putu, pogotovo velike znakove vremena, po kojima nam Bog kao pojedincima i kao cijeloj Crkvi očituje svoju prisutnost i volju. Svi smo pozvani te znakove tražiti i čitati, ali također biti spremni dopustiti Petrovoj službi, dakle crkvenoj vlasti, da ona utvrdi njihovo konačno značenje“, zaključio je nadbiskup. Imendan je proslavio i u Nadbiskupskom domu s najbližim suradnicima i savjetnicima.

Skip to content