Bio je iskreno zauzet za spas duša
Kategorija:
Vijesti

Sprovod svećenika Josipa Malnara

Nakon kratke i teške bolesti svećenik Riječke nadbiskupije Josip Malnar 25. svibnja prešao je u kuću nebeskog Oca. Preminuo je u bolnici Rijeci u 63. godini zemaljskog života i 36. godini svećeništva. Sprovodna misa s obredom ukopa dragog pokojnika održana je 29. svibnja u njegovoj rodnoj župi sv. Vida mč. u Prezidu, a predvodio ju je riječki nadbiskup Ivan Devčić.

„Okupili smo se da kao vjernici proslavimo prijelaz svećenika i župnika vlč. Josipa Malnara iz ovog života u drugi, ljepši. Dakako, da tako možemo slaviti, zaslužan je onaj koji je prvi prešao iz ovog smrtnog života u vječni život. To je naš Gospodin Isus Krist“, rekao okupljenima u župnoj crkvi nadbiskup Devčić.

„Naš pokojni brat svećenik Josip rado se odazvao Isusovu pozivu i prihvatio svećeničku službu. Tako je mnogima pomogao da upoznaju Isusovu radosnu vijest te se, povjerovavši, krste i po krštenju budu s Kristom ukopani u smrt.“ Nadbiskup je istaknuo kako još u školskim danima bio jedan od boljih studenata, a diplomsku radnju pisao je o Hegelovoj filozofiji. „Njegove propovijedi odlikovale su se dubinom i životnošću. Umio je jednostavno i razumljivo izlagati otajstva vjere i povezivati ih sa životom. Bio je iskreno zauzet za spas duša i za cjelovito prenošenje i učenje katoličke vjere i morala. Volio je kao pravi pastir ljude koje mu je Gospodin preko njegovih biskupa povjeravao“, rekao je nadbiskup.

Mons. Tomislav Šporčić na kraju mise pročitao je pismo sućuti gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića, koji se prisjetio služenja pok. Josipa u župama koje su od 2000. godine u sastavu Gospićko-senjske biskupije. Posebno je istaknuo njihov zajednički posjet područjima zahvaćenim ratom 1991. godine.

Josip Malnar rodom je iz Gorskog kotra, osnovnu školu pohađao je u Prezidu. Nakon mature u pazinskom sjemeništu upisuje Visoku bogoslovnu školu u Rijeci. Zaređen je za svećenika 25. lipnja 1977. u riječkoj katedrali sv. Vida. Prva služba bila mu je upravljanje župama  Krišpolje i Lipice gdje je, od 9. rujna 1977., ostao do 1984. godine. Zatim je na tri godine imenovan župnim vikarom za Ogulin i Trošmariju. Od 18. rujna 1987. vodio je župe Vratnik, Brlog i Senjska Draga, a 1990 imenovan je župnikom Tršća i Čabra. Dvije godine bio je župnik u Dramlju, a  2003. preuzima župu Plešce te 2006. Čabar kojima je upravljao do prerane smrti.

Skip to content