Bio je čovjek vjere u teškim vremenima
Kategorija:
Vijesti

Misu zadušnicu za posljednjeg riječko-senjskog nadbiskupa Antona Tamaruta 28. lipnja u riječkoj katedrali predvodio je njegov nasljednik u Rijeci, nadbiskup Ivan Devčić. „Okupili smo se ovdje moliti za blagopokojnog nadbiskupa koji je preminu prije 13 godina i zahvaliti Gospodinu za sve darove koje je po njemu ovoj biskupiji obilato dijelio“, rekao je nadbiskup uvodeći u slavlje euharistije na kojoj su sudjelovali brojni svećenici. Na kraju mise svećenici i vjernici pomolili su se na grobu pokojnika kod bočnog oltara u katedrali.

 

U propovijedi se nadbiskup prisjetio teških vremena devedesetih godina prošlog stoljeća u kojima je nadbiskup Tamarut upravljao tadašnjom Riječko-senjskom nadbiskupijom koja je nakon njegove smrti 2000. godine podijeljena na Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju. Prvih pet godina njegove službe obilježeno je demokratskim promjenama, raspadom komunističkog sustava i bivše države te rađanjem samostalne Hrvatske u krvavom ratu. „Tada je dvije trećine teritorija nadbiskupije bilo zahvaćeno ratom i u te dijelove nije mogao niti doći. Slušao je koliko je crkvi zapaljeno, koliko je ljudi pobijeno, mnoge nevine žrtve. Brojni su u tim danima izbjegli ih tih područja i kucali na vrata Crkve i Caritasa tražeći pomoć. Crkva je tada dala sve od sebe da pomogne, onima koji su stradali i onima koji su se borili za slobodu.“

Nakon ratnih godina došlo je vrijeme obnove te je drugih pet godina njegove biskupske službe bilo obilježeno također velikim zahtjevima obnove, izgradnje i prilagodbe Crkve i naroda na nove uvjete u društvu. „Teške godine njegova službovanja odrazile su se i na njegovo zdravlje. Doista možemo reći da je bio svećenik i biskup u znaku Kristova križa. Bio je doista čovjek vjere. Prolazio je teške kušnje, suočavao se s pitanjem kako u tim teškim vremenima biti ljudima ohrabrenje i nada. Možemo reći da je, uz Božju pomoć, doista sve nas jačao u vjeri“, zaključio je nadbiskup propovijed.

Skip to content