Apostolski nuncij iz Kuvajta posjetio riječkog nadbiskupa
Kategorija:
Vijesti


Nadbiskup Petar Rajič, apostolski nuncij u Kuvajtu i papinski delegat za Arapski poluotok, koji je zadužen za države: Kuvajt, Bahrein, Katar, UAE, Jemen, Oman i Saudijsku Arabiju, 22. rujna u poslije podnevnim satima posjetio je riječkog nadbiskupa Ivana Devčića. 

Dvojica nadbiskupa razgovarala su o aktualnim temama i pitanjima u domovinskoj Crkvi, a napose o Crkvi i kršćanima na Arapskom poluotoku kojih je sve više, a najviše iz Indije i Filipina. Nuncij Rajič istaknuo je primjere dobre suradnje iz osobne prakse u duhu dijaloga s braćom muslimanima na Arapskom poluotoku, a nadbiskup Devčić se nadovezao na tu temu ističući dobru i prijateljsku suradnju između Crkve i Islamske zajednice u Hrvatskoj, a posebno u Rijeci gdje je nedavno otvoren novi Islamski centar i džamija.

Prisjećajući se nedavnih strahota i žrtava iz Sirije i Egipta, sugovornici su istaknuli da je nužno potrebno neprestano moliti za mir u svijetu, a posebno na Bliskom Istoku.

Mons. Petar Antun Rajič  rođen je u Torontu u Kanadi i podrijetlom je iz Bosne i Hercegovine. Naslovni je nadbiskup Sarsenteruma, a od 2. prosinca 2009. apostolski je nuncij u Kuvajtu te istodobno apostolski delegat na Arapskom poluotoku. U diplomatsku službu Svete Stolice stupa 1. srpnja 1993. Osim hrvatskog i engleskog jezika, koji su mu materinji jezici, služi se također talijanskim i francuskim jezikom. Prva diplomatska iskustva stječe u diplomatskim predstavništvima, odnosno apostolskim nuncijaturama u Iranu i Litvi.

Više je godina radio u Odjelu za opće poslove Državnoga tajništva u Vatikanu, poglavito u uredu zamjenika za opće poslove Državnoga tajništva. Istodobno je od srpnja 2001. do prosinca 2009. bio i članom Upravnoga vijeća Vatikanskoga televizijskog središta (Centro Televisivo Vaticano, CTV).

U lipnju je 2003. bio i član službene pratnje pape Ivana Pavla II. za njegova pastirskoga pohoda Hrvatskoj (od 5. do 9. lipnja 2003.).  Boravio je kod nas u Rijeci te u Bosni i Hercegovini 23. lipnja 2003. U srpnju iste godine povjerena mu je važna  služba prelata predvorja pape Ivana Pavla II. Istu mu službu povjerava i papa Benedikt XVI. nakon svojega izbora 19. travnja 2005.

Skip to content