Apostolat mora pomogao posadi Padne
Kategorija:
Vijesti

Članovi Povjerenstva za apostolat mora Riječke nadbiskupije, lučki kapelan Luka Lučić i kapetan Lučke kapetanije Rijeka dr. Darko Glažar, 18. rujna posjetili su teretni brod Padna, na kojemu je ostao još samo kapetan Vjekoslav Petković.

Brodu koji se od kraja lipnja nalazi prisilno privezan u brodogradilištu u Kraljevici sudskom je odlukom zabranjeno isploviti zbog nepodmirenih dugova slovenskog brodara kompanije Euroshipping.

Krajem kolovoza situacija na brodu bila je vrlo teška jer je su članovi posade čekajući plaće ostali bez hrane i osnovnih potrepština. Apostolat mora pokušao im je tada olakšati tešku situaciju donacijom od dvije tisuće kuna. Građani su također pomagali pomorcima donoseći im hranu, a za vize i ostalu dokumentaciju za odlazak kućama pomoraca iz Rumunjske, Gruzije i Ukrajine pobrinuo se Sindikat pomoraca Hrvatske. Tijekom rujna brod su napustila i posljednja dva člana posade, jedan iz Hrvatske drugi iz Slovenije.

Odlukom Trgovačkog suda kapetan Petković određen je kao čuvar broda. Srećom živi u Bakru pa nije egzistencijalno ugrožen. Ipak, svakoga dana dolazi na napušteni brod i priznaje da mu nije lako boraviti sam na sablasno praznoj privezanoj grdosiji. Zbog toga su gosti uvijek dobrodošli pa mu je puno značio posjet predstavnika Apostolata mora. Sudbina broda još uvijek je neizvjesna kao i isplata posadi koja je brojila 12 ljudi i koji već mjesecima nisu dobili plaću.

Briga za pomorce te duhovna, ali i materijalna podrška u najtežim situacijama, osnovne su zadaće Apostolata mora, podsjetio je ovom prilikom kapelan Luka Lučić. Riječki Apostolat mora jednako tako pomaže i brine za djelatnike Luke i sve koji rade u pomorstvu.

Skip to content