Afričko selo na riječkim Škurinjama
Kategorija:
Vijesti

U povodu obilježavanja Misijske nedjelje 20. listopada, vjernici župe sv. Ivana Kristitelja na Škurinjama, sa župnikom Kristijanom Zebom i misijskom suradnicom Andrejom Kunštek odlučili su se na zanimljiv način prisjetiti se misionara, misionarki i misijskih zemalja u kojima oni djeluju.

U ponedjeljak, 21. listopada u ovoj riječkoj župi otvoreni su Dani otvorenih vrata župe koji su do petka, 25. listopada posjetiteljima pružili pogled u povijest župe, a s obzirom da je župnik ravnatelj papinskih misijskih djela za Riječku nadbiskupiju,  i upoznavanje s djelovanjem misija, potrebama misionara te izgledom Afričkog sela koje je na Škurinje privuklo veliki broj djece iz riječkih vrtića i osnovnih škola.

Afričko selo na riječke Škurinje došlo je nakon posjeta Andreje Kunštek župi u Lužnicama, 22. rujna, u kojoj su sestre milosrdnice koje djeluju u misijama na Salomonskim otocima, priredile Afričko selo i nakon Misijskog dana ponudile ga Riječkoj nadbiskupiji u trajno vlasništvo. Nakon Škurinja maketa sela će otići u vrtić Zvončica na Marinićima gdje će biti u prvoj nedjelji Došašća. „Cilj je da selo putuje po vrtićima u Adventu kada se obilježava Djelo sv. Djetinjstva koje se slavi na blagdan Sveta Tri Kralja, 6. siječnja. Geslo tog dana je ‘Djeca pomažu djeci’ i mališani imaju prigodu molitvama i darovima pomoći Djelu sv. Djetinjstva, a sve  kako bi djeca mogla promišljati o misijama i uistinu postati mali misionari“, istaknula je misijska suradnica Papinskih misijskih djela  Riječke nadbiskupije.

Afričko selo ispred oltara željelo je motivirati vjernike na dublje razmišljanje kako postati misionar/misionarka u svome domu, zajednici, vrtiću, školi te što mogu napraviti za djecu u dalekim i siromašnim zemljama trećeg svijeta. Također, svi zainteresirani mogli su dobiti sve informacije o tome što su misije, tko su misionari i kako započeti misijsku zajednicu u svojoj okolini.

Dani otvorenih vrata bili su odlično posjećeni, ističe nadbiskupijski ravnatelj Papinskih misijskih djela Zeba dodajući kako se u akciju uključilo deset župa sa svojim misijskih štandovima, molitvama krunica u svojim župama te misama i klanjanjima pred Presvetim. Među brojnim školama i vrtićima koje su posjetile župu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama susreli smo vjeroučiteljicu osnovne škole „Vladimir Gortan“, Borku Alfreider Šavle, koja je sa suprugom 2007. godine posjetila Egipat i u svom proputovanju zaustavili se u jednom plemenu. „Vrlo malo riječi uspjeli smo s njima razmijeniti jer je samo jedan čovjek znao engleski, no ono što smo vidjeli je da nemaju ništa, a imaju sve. Kuće od blata, otvorenost, pristupačnost, skromna odjeća…, ali ljudi su sretni i zadovoljni“, rekla je Alfreider Šavle i o svom iskustvu posvjedočila i svojim učenicima. Prema riječima misionarske suradnice, Afričko selo motiviralo je mnogu djecu na pitanja o životu njihovih vršnjaka, uvjetima u kojima žive, a nerijetko su pred afričkim selom zapjevali i molili se.

Helena Anušić

 

Skip to content