10. obljetnica papina boravka u Rijeci
Kategorija:
Vijesti


Program proslave 10. obljetnice boravka pape Ivana Pavla II. u Rijeci predstavljen je 27. svibnja na konferenciji za novinare u Gradu Rijeci. U spomen na dane od 5. do 9. lipnja 2003. godine kada je Sveti Otac pet dana boravio u riječkom sjemeništu, a cijeli grad bio na nogama i svakoga dana pozdravljao Papu, ispraćao i dočekivao ga s njegovih putovanja u druge gradove u Hrvatskoj, Rijeka će povodom ove obljetnice obnoviti sjećanja na te nezaboravne događaje.

Svečano otvorenje Dana Ivana Pavla II. je u nedjelju, 2. lipnja, u 20 sati u Perivoju Gospe Trsatske. Na Gatu Karoline Riječke 5. lipnja bit će otkrivena stilizirana bitva, spomen obilježje u znak sjećanja na trenutak kada je Ivan Pavao II. stupio na riječko tlo, a svakoga dana će se slaviti mise u nekoj od riječkih crkvi: katedrali sv. Vida, crkvi Gospe Lurdske, crkvi Uznesenja Marijina, svetištu Gospe Trsatske i riječkom sjemeništu Ivan Pavao II. Mise će predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić, kardinal Josip Bozanić, krčki biskup Valter Župan i biskup u miru Ivan Milovan.

Najavljena su i dva velika koncerta za koje je ulaz slobodan. U subotu 8. lipnja u 20.00 sati u Perivoju Gospe Trsatske nastupit će klape Intrade i Nevera te Najbolji hrvatski tamburaši (ex.Zlatni dukati). U nedjelju  9. lipnja u 20.30 sati u crkvi Gospe Lurdske (Kapucini)
bit će održan svečani koncert Riječke filharmonije s dirigenticom Nadom Matošević, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Na konferenciji za novinare program proslave predstavili su riječki nadbiskup Ivan Devčić, gradonačelnik Vojko Obersnel, Srđan Škunca kao jedan od autora spomen obilježja – bitve, intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković, filmski i televizijski redatelj Bernardin Modrić te tajnik Organizacijskog odbora fra Serafin Sabol.

Nadbiskup Devčić uputio je poziv vjernicima i svim ljudima dobre volje da sudjeluju u obilježavanju desetogodišnjice Papinog boravka u Hrvatskoj, kako bi svi zajedno obnovili dane zajedništva i ponosa. „Bilo je to stoto papino putovanje i dodatni razlog zašto je Rijeka tih dana bila u središtu zanimanja svjetske javnosti. Papa je iz Rijeke putovao u druge gradove, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar, ali svakog se dana vraćao u Rijeku. Zbog toga je treći papin posjet Hrvatskoj posebno Riječki“, rekao je nadbiskup.

Gradonačelnik se rado prisjetio tih dana kada je Rijeka ugostila papu. „Malo se gradova u svijetu može pohvaliti time da su pet dana ugostili katoličkog poglavara. U tim danima se pokazala i dokazala izvrsna suradnja s Riječkom nadbiskupijom.“ Gradonačelnik je posebno istaknuo pozitivnu klimu koja je vladala gradom, unatoč velikim sigurnosnim mjerama, zbog kojih je dio grada prometno bio potpuno blokiran. „Ta atmosfera i način na koji su riječani reagirali najbolje pokazuje koliko su poštovali Ivana Pavla II.“, rekao je Obersnel.

 

Program proslave
Skip to content