Znanstveni skup o 400 godina djelovanja kapucina u Hrvatskoj
Kategorija:
Vijesti

Proslava 400. obljetnice dolaska kapucina u Hrvatsku, započela 13. listopada svečanom akademijom u riječkom HNK, nastavljena je dan kasnije Međunarodnim znanstvenim skupom u Art kinu Croatia u Rijeci, na mjestu na kojemu su kapucini započeli svoje djelovanje u Hrvatskoj. Skup je molitvom otvorio kapucin fra Stanko Dodig, a čestitke kapucinima uputili su Dorotea Pešić Bukovac u ime grada Rijeke, Jasna Blažević u ime Primorsko-goranske županije, Miljenko Domijan u ime Ministarstva kulture te riječki nadbiskup Ivan Devčić. Hrvatska kulturna baština bila bi daleko siromašnija bez djelovanja franjevaca kapucina, jednoglasna je procjena čestitara.

Skupu su se obratili i generalni definitor reda fra Jure Šarčević te provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Mandića fra Ivica Petanjek pojasnivši kako je želja kapucina bila ovaj visoki jubilej proslaviti upravo znanstvenim skupom kako bi, nakon što se izda zbornik izlaganja, ostao trajni pisani spomen o djelovanju kapucina u četiri stoljetnoj povijesti na ovim prostorima. „Ni ovim skupom nećemo obuhvatiti sve što su kapucini ostavili kao kulturnu baštinu, ali ćemo biti bogatiji za ono što na njemu saznamo“, rekao je fra Ivica.Suorganizator skupa je riječki ogranak Matice hrvatske te je u uvod u znanstvena izlaganja dao njezin predsjednik Goran Crnković. „O kapucinima već je često bilo riječi posebno pri spomenu na djelovanje nekih istaknutijih kapucina. Ovaj je skup prilika da se objedini njihova povijest i na jednom mjestu prikaže njihovo djelovanje u 8 samostana u Hrvatskoj“ rekao je Crnković otvarajući skup.

U kinu koje pripada kapucinima i koje je dano na korištenje Gradu kako bi se u njemu okupljali ljubitelji filma, simpozij je okupio 16 predavača koji su svojim izlaganjima zahvatili djelovanje kapucina u svim dijelovima Hrvatske. Dodatni sadržaj znanstvenom skupu upotpunilo je predstavljanje knjige “Kapucini – povijest jedne franjevačke obitelji” fra Mariana Alattia, te promocija poštanske marke posvećene kapucinskom jubileju u Hrvatskoj. Prvo predavanje održao je dr. fra Emanuel Hoško objasnivši prilike u Crkvi u vrijeme dolaska kapucina i razloge za njihov dolazak. “Dolazak kapucina višestruko je uvjetovan”, naglasio je Hoško navodeći pet razloga koji su doveli do toga. “Nagli razvoj reda kapucina, zamor drugih redovničkih zajednica, protureformacijsko djelovanje, širenje duha postridentinske obnove i bliskost sv. Franje prema ovim krajevima doveli su kapucine u Rijeku”, rekao je Hoško. U nastavku znanstvenih izlaganja predstavljeno je djelovanje kapucina od susjedne Slovenije preko cijele do Bosne i Hercegovine.

Znanstveni skup nastavlja se sljedećeg dana u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci kada će se više govoriti o riječkom kapucinskom samostanu Gospe Lurdske.

Skip to content