Svečana akademija u riječkom HNK
Kategorija:
Vijesti

Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, koju je ta kazališna kuća pripremila u suradnji s riječkim Kapucinskim samostanom, 13. listopada 2010. počela je završna proslava 400. godišnjice od dolaska kapucina u Rijeku i u Hrvatsku.

Tijekom 400 godina diljem Lijepe naše franjevci kapucini su, uz širenje Radosne vijesti, obogaćivali i kulturu ove zemlje, rekao provincijal fra Ivica Petanjek. “Iz vjere u Isusa Krista, duhom Isusa povezani i načinom života nadahnutim primjerom sv. Franje Asiškog, kapucini su tijekom 400 godina diljem Lijepe naše, književnošću, glazbom, raznovrsnom izdavačkom djelatnošću i umjetnošću. A uvijek u službi naroda kojem su bili poslani i malog čovjeka kojem su nastojali ostati vjerni”. Svečanosti su nazočili brojni uglednici iz crkvenog, kulturnog i političkog života, među ostalima, fra Jure Šarčević, generalni definitor Kapucinskog reda, predstavnici pokrovitelja obljetnice – Sabora RH, Grada Rijeke, PGŽ-a i Riječke nadbiskupije.

Izvedbom nekoliko skladbi koje su skladali hrvatski kapucini, zbor riječke opere uveličao je slavlje. Vrhunac večeri bila je koncertna izvedba riječkog zbora i orkestra Rosinnijeve “Stabat Mater” pod ravnanjem dirigenta maestra Igora Vlajnića.

Na programu su bila djela dvoje istaknutih skladatelja kapucina o. Zvonimira Marije Pšaga i o. Anselma Canjuge. Slušali smo Pšagov „Sv. Leopold“, „Ave Marija“ i „Mali vrapček Cingi Bangi“ te Canjugov „Oče naš“, „Zanatlijo tihi“ i „Ljiljane bijeli“. Kraj koncerta rezerviran je za izvedbu uzvišene pjesme „Stabat Mater“ Gioachina Rossinija. Solistički su nastupili riječki operni pjevači, nacionalna prvakinja, riječka sopranistca Mirella Toić i mlada mezzosporanistica Kristina Kolar, izvrsni tenor Sergej Kiselev i bariton Siniša Štork.

O. Zvonimir Marija Pšag rođen je u Križovljanu Radovečkom 1924. godine u općini Cestica kod Varaždina. Glazbom se počeo baviti kao sjemeništarac pod vodstvom o. Anzelma Canjuge, tada gvardijana kapucinskog samostana u Varaždinu i sigurno najplodnijeg glazbenika u povijesti Hrvatske Kapucinske provincije. Skladbe su mu prvenstveno duhovnog sadržaja. Danas živi i djeluje u kapucinskom samostanu u Osijeku kao svećenik, propovjednik, ispovjednik, orguljaš i skladatelj.
O. Anselmo Canjuga  rođen je u Budislavecu kod Varaždina 1894. godine, a umro je u Staroj Gradiški 1952. Od 1905. godine bio je u kapucinskom konviktu u Varaždinu. Položio je redovničke zavjete 1911. godine. Za svećenika je zaređen 1917. godine u Senju gdje je studirao bogoslovne studije.

Dugi niz godina djelovao je u Kapucinskom samostanu u Varaždinu kao skladatelj, voditelj zbora, orguljaš, predavač vjeronauka i odgojitelj sjemeništaraca. Za svojega života skladao je 39 moteta i 13 prigodnih moteta, 41 himnu, 7 misa i 77 obrada skladbi.

Kapucinski red osnovan je 1528. godine, a u Hrvatskoj je prvi samostan kapucinskog reda osnovan 1610. godine u Rijeci.
Kapucini su u Hrvatsku došli iz Štajerske, a u Hrvatskoj ih trenutačno živi  pedeset u osam samostana diljem zemlje.

Hrvatski Kapucinski red iznjedrio je sveca Leopolda Mandića, a u tijeku je proces za beatifikaciju fra Ante Tomičića. To dvoje fratara dio su svojega kapucinskog služenja proveli i u riječkom samostanu Gospe Lurdske.

Skip to content