Preminuo fra Ilija Borak
Kategorija:
Vijesti

Fra Ilija Borak, najstariji franjevac Hrvatske Kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, preminuo je 1. studenog u 14.00 sati, u 97. godini života, 74. godini svećeništva i 79. godini redovništva.

Pogreb dragog pokojnika bio je 3. studenog u 13.00 sati na groblju Kozala, a misa zadušnica nakon sprovoda u kapucinskoj crkvi na Žabici.

Rođen je 9. ožujka 1914. godine u mjestu Radovec (župa Križovljan) blizu Varaždina. U Red Manje braće kapucina stupio je u slovenskoj Škofiji Loki 2. srpnja 1932. Doživotne zavjete polaže u Splitu 19. lipnja 1937. Iste godine u Splitu je zaređen i za svećenika. Djelovao je, kroz duže ili kraće vrijeme u gotovo svim samostanima Hrvatske kapucinske provincije obnašajući niz različitih i odgovornih službi. Osam godina života proveo je kao politički zatvorenik u logoru Stara Gradiška s mnogim svećenicima, među njima i poznatim hrvatskim kapucinom i skladateljem fra Anzelmom Canjugom. Posljednjih pet godina života bio je prikovan uz bolesničku postelju u riječkom samostanu Gospe Lurdske.

 

Skip to content