Preminula s. Prezentata (Lucija) Jagodić
“Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje,
ako i umre, živjet će.
I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada” (Iv 11, 25-26).
 
U subotu 14. kolovoza, u Slatini, okrijepljena svetim sakramentima, preminula je s. Prezentata Jagodić, sestra Presvetog Srca Isusova. Taj dan zajedno s drugim jubilarkama trebala je u Rijeci proslaviti 70 godina svojih redovničkih zavjeta.
 
Rođena je 12. travnja 1918. u Dragonašu kod Samobora od oca Janka i majke Konstancije. Imala je tri brata i tri sestre. Jedna sestra, također redovnica, pripadala je Milosrdnim sestrama Sv. Križa u Đakovu i umrla je vrlo mlada.
 
U Družbu sestara Presvetog Srca Isusova stupila je 23. lipnja 1938. u Crikvenici. Prve zavjete položila je 31. srpnja 1940., a doživotne 12. rujna 1950. u Crikvenici. Djelovala je na raznim mjestima: u Zagrebu, Crikvenici, Senju, Podravskoj Slatini i Rijeci. No, najveći dio svog redovničkog života proživjela je upravo u Slatini.
Dogorjevši kao svijeća preselila se Gospodinu u zoru 14. kolovoza 2010.
 
Sestra Prezentata bila je uzorna redovnica svojim ponašanjem i duhovnim životom. Njegovala je osobitu ljubav prema Majci Božjoj u molitvi krunice. Iako je od svoje dvadesetpete godine bila teško bolesna, tijekom života se nikada nije štedjela u poslu. Marljivo i savjesno obavljala je povjerene dužnosti, ali je rado i drugima priskakala u pomoć. Dugi niz godina za potrebe župe Sv. Josipa u Slatini, ali i za druge župe, šivala je krsne haljinice, na stotine ih je sašila. Također je rado i s puno ljubavi izrađivala čipke za oltarnike.
 
Posebna ljubav bila joj je uzgoj cvijeća u samostanskom vrtu kojim je rado ukrašavala oltare u crkvi Sv. Josipa i u samostanskoj kapelici Gospe Lurdske. Živjela je, molila i trpjela je za potrebe Crkve i Družbe. Svoju molitvu upravljala je Gospodinu napose za nova duhovna zvanja u Crkvi i u Družbi te za obraćenje grešnika. U zadnje vrijeme nije se odvajala od krunice. Stoga i ne čudi što se preselila Gospodinu uoči svetkovine Velike Gospe koju je s toliko ljubavi štovala.
 
Svojim životom i radom mnogima je bila primjer pravog kršćanskog i redovničkog života te potpunog predanja Bogu u službi čovjeka. Bila je svjesna onog što je sv. Pavao rekao: “Jer svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim da svaki dobije što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo“ (2Kor 5, 10).
 
Sprovodne obrede 16. kolovoza, vodio je mons. Vladimir Škrinjarić, župnik župe Sv. Josipa u Slatini.
 
Sedam svećenika, dvadeset jedna sestra redovnica i veliki broj vjernika ispratili su u molitvi s. Prezentatu na posljednje počivalište. U ime Slatinčana na groblju se od s. Prezentate oprostila Ana Nedić istaknuvši jednostavnost sestrina života, ali veličinu svjedočanstva njezina života, a životopis sestre i oproštajni govor u ime redovničke zajednice izrekla je s. Nives Stubičar. Misu zadušnicu uz prigodnu propovijed predvodio je fra Vjekoslav Lazić iz Virovitice istaknuvši kako je s. Prezentata znala što je najvažnije u životu.
 
Vjerujemo da je s. Prezentata za svoje vjerno služenje primila nagradu svog Zaručnika Isusa Krista kome je svom dušom služila.
 
Pokoj vječni, daruj joj Gospodine!

 

s. Nives Stubičar
Skip to content