Postavljeno poprsje Marije Krucifikse Kozulić

 

Dan preminuća Majke Marije Krucifikse Kozulić, osnivačice Družbe Presvetog Srca Isusova, jedine autohtone riječke družbe, koja je umrla 29. rujna 1922. na velikom glasu svetosti, svečano je proslavljen u Rijeci. Na blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela 29. rujna, u župnoj crkvi Majke Božje Karmelske na Drenovi uz koju se nalazi kuća matica sestara, euharistijsko slavlje predvodio je Siniša Vujčić, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Marijan Benković i fra Stanko Dodig.

 

Posebno je svečano bilo dan ranije. Trećeg dana trodnevnice s. Dobroslava je prije početka misnog slavlja govorila o Utemeljiteljici kao velikom uzoru i učiteljici molitve, koja je bila žena duboke molitve i konteplacije, a posebno je gajila evanđeoski poziv na neprestanu molitvu. Nakon euharistijskog slavlja svečano je otkriveno brončano poprsje Majke Marije Krucifikse Kozulić, koje su otkrili s. Felicita Špehar, vrhovna glavarica Družbe i vlč. Siniša. S. Felicita je u svom pozdravnom govoru istaknula da se poprsje postavlja u Domu koji je gradila Majka Krucifiksa i u njemu osigurala cjeloviti kršćanski i moralni odgoj mnogoj djeci i djevojkama, želeći da one izrastu u zrele kršćanske žene i majke i odogovorne građanke naše domovine. U istoj je zgradi utemeljila i riječku Družbu posvećenu Presvetom Srcu Isusovu. Poprsje je izradila akademska kiparica prof. Linda Milić Kršnjavi iz Zagreba. Na svečanosti otkrivanja poprsja Majke Krucifikse, sve su oduševile u glazbenoj točki programa Alisa Šepić, na violini i Franka Zlatić na flauti. Svečanost je završila zdušnim pjevanjem i zajednički agape u učeničkom Domu.

 

Trodnevnica je započela u nedjelju, 26. rujna u samostanskoj kapelici Srca Isusova u Rijeci. Predvodio ju je Siniša Vujčić, župnik Uznesenja Blažene Djevice Marije. Sva tri dana misnom slavlju prethodilo je euharistijsko klanjanje, za vrijeme kojeg je Vujić istaknuo veliku vjeru i ljubav Majke Krucifikse prema Euharistiji, u kojoj je nalazila snagu da bi se potpuno mogla razdati riječkim siromasima, a koju je spoznala kao štovateljica otajstva Presvetog Srca Isusova. Živjela je i koračala putem svetosti i stoga ju i danas mnogi nasljeduju koračajući s Kristom za Krista kako je ona to vjerno i predano činila“, istaknuo je Vujčić.

Na početku trodnevnice brojne je vjernike i poštovatelje Majke Marije Krucifikse Kozulić pozdravila s. Dobroslava Mlakić koja radi na pripremi postupka za njezino proglašenjem blaženom i svetom. Potom je s. Dobroslava izvijestila kako se sve više osoba utječe u svojim molitvama zagovoru Majke Krucifikse i pročitala je nekoliko izvadaka iz pisama o uslišanjima ili zadobivenim milostima.  Drugi dan trodnevnice Ornella Boseglav iznijela je svoje svjedočanstvo o Majci Krucifiksi, naglasivši kako ju je najviše zaokupila velika vjera i ljubav Kozulić koju je otkrila čitajući njezine biografske spise. „Majka Krucifiksa gradi Zavod Presvetog Srca Isusova za siromašnu djecu i mladež, bez ikakvih sredstava samo iz vjere i ljubavi te povjerenja u Boga i ljude. Stoga se Božja pomoć, Njegova providnost uvijek očitovala u pravi trenutak“, poručila je Boseglav.

 

Skip to content