Oproštaj sestara Družbe Presvetoga Srca Isusova od Neussa

Hrvatske redovnice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova sa sjedištem u Rijeci na Drenovi svečano su se oprostile od grada Neussa, u kojem su skoro 42 godine s odanošću vodile brigu o starijim osobama u domu za nepokretne i bespomoćne osobe „Srca Isusova“. Tim je povodom 12. prosinca u župnoj crkvi – bazilici sv. Kvirina na svečanoj misi sudjelovao i izaslanik riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, dr. Milan Špehar.

Dan ranije, u subotu 11. prosinca u domu „Srca Isusova“ bilo je i svečano i dirljivo. Od sestara se u toj prigodi biranim riječima oprostio pročelnik socijalne skrbi grada Neussa Stefan Hahn. Među uzvanicima bio je i riječki nadbiskup Devčič, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Neussa Thomas Nickl, generalni konzul R. Hrvatske iz Düsseldorfa Vjekoslav Križanec i konzul Kristijan Tušek, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj i ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu fra Josip Bebić, vrhovna glavarica družbe s. Felicita Špehar, koja je u toj prigodi između ostalog kazala: „Zahvalni smo Bogu za sve što smo mogle učiniti u domu „Srca Isusova“ ovdje u Neussu, kao i građanima ovoga dragog grada koji su nas srdačno primili. I dalje ćemo ostati povezani u molitvi i duhu, iako ćemo uskoro nastaviti svoje djelovanje u Hrvatskoj. Zahvaljujem predstojnici zajednice sestara u Neussu s. Zvonimiri Marojević koja je dala ideju za pisanje monografije, da se taj dio naše povijesti ne zaboravi i bude svjedočanstvo i nadahnuće za one koji dolaze nakon nas. Posebna pak zahvala i priznanje ide autorici knjige s. Dobroslavi Mlakić.“ Mons. Devčić je istaknuo kako je u isto vrijeme i radostan i tužan. Radostan zbog dugogodišnjeg djelovanja sestara u tome gradu i zbog nastalog dvadesetogodišnjeg prijateljstva gradova Rijeke i Neussa, koje je nastalo upravo zaslugom sestara. Tužan je jer dolazi kraj jednoj lijepoj povijesti prisutnosti sestara u Neussu. Istaknuo je nadu da će se i dalje njegovati i produbiti nastalo prijateljstvo i suradnja.

Potom je predstavljena dvojezična monografija, na hrvatskom i njemačkom, s. Dobroslave Mlakić „Sestre Presvetog Srca Isusova u Neussu (1969.-2009.)“ O monografiji su govorili urednik Žive zajednice dr. Adolf Polegubić i župnik dušobrižničkog središta Neussa i dekan okruga Rhein-Neuss mons. Guido Assmann. Monografija svjedoči o zauzetosti sestara na crkvenom i društvenom području života i djelovanja u gradu Neussu. Potom je vrhovna glavarica s. Špehar podjelila monografije i zahvalnice prijateljima i podupirateljima družbe. U domu je otkriven reljef na njemačkom jeziku koji će podsjećati na djelovanje sestara u tom domu. Kopija reljefa na hrvatskom jeziku uručena je sestrama, kojeg će uskoro ponijeti sa sobom u Rijeku.

Nakon svečanosti u domu sv. Josipa Grad Neuss je u Gradskoj staroj vijećnici organizirao pimanje u prigodi dvadesetogodišnjeg prijateljstva gradova Neussa i Rijeke. Gradonačelnik Neussa Herbert Napp je kazao koliko god je to prigoda za radost dvadesetogodišnjeg prijateljstva s gradom Rijekom, toliko je to i tužan trenutak zbog odlaska sestara iz Neussa u Rijeku. „Sestre su više od četiri desetljeća s puno ljubavi i odanosti vodile brigu o starijim osobama u domu za nepokretne i bespomoćne osobe Srca Isusova u Neussu. Sada sestre čekaju novi zadaci u domovini. Za naš grad je to veliki gubitak, ali razumijemo odluku o povratku sestara, te im ujedno ovom prigodom izražavam svoju duboku zahvalnost za sve učinjeno u našem gradu.“ Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako s radošću ponovno dolazi u taj prijateljski grad, s kojim Rijeka već dvadeset godina na raznim područjima njeguje prijateljstvo i suradnju. „Dio tog lijepog prijateljstva Rijeke i Neussa su i časne sestre družbe Presvetoga Srca Isusova, koje su svojim dugogodišnjem predanim radom u Neussu stekle naklonost građana Neussa te tako utrle put prijateljstvu naših gradova.“ Ujedno je poželio sestrama sretan povratak u domovinu, u Rijeku na Drenovu, gdje ih čekaju nove zadaće.“ U glazbenom dijelu nastupili su Komorni orkestar Neussa i klapa „Nevera“ iz Rijeke. Na kraju svečanosti priređen je domjenak.

U petak 10. prosinca gradonačelnik Neussa Herbert Napp priredio je svečani prijam za članove diplomatskog zbora, istaknutih osoba iz gospodarsva, politike i drugih područja. Odazvalo se oko 400 uzvanika među kojima su bili i hrvatski predstavnici riječki nadbiskup mons. Devčić i vrhovna glavarica s. Špehar, riječki gradonačelnik Obersnel, generalni konzul Križanec, vice konzul Ivan Sablić i konzul Tušek. Komorni orkestar iz Neussa izveo je i djela hrvatskih glazbenika Sorkočevića i Jakova Gotovca, a nastupila je i klapa „Nevera“ iz Rijeke.

Od Neussa se krajem godine oprašta pet sestara i vraćaju se u domovinu. U svečanosti oproštaja sudjelovale su i druge sestre koje su za tu prigodu došle iz domovine, a djelovale su u tom domu.

Adolf Polegubić

Skip to content