Izložba „Od bitija kapucinskog“
Kategorija:
Vijesti

Otvorenjem izložbe o kapucinima u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja 15. listopada završen je dvodnevni Međunarodni znanstveni skup održan povodom proslave 400. obljetnice dolaska kapucina u Rijeku. Naslov izložbe “Od bitija kapucinskoga fragmenti” parafraza je poznate knjižice biskupa Šimuna Kožičića Benje tiskane u Rijeci 1531. godine i ukazuje da su na izložbi sakupljeni najvrjedniji eksponati iz kapucinskih samostana u Hrvatskoj. „Želja nam je da ova izložba bude poticaj i zametak jedne opširnije postave u budućnosti koja bi obuhvatila sveukupnu kulturno blago kapucina“, rekao je otvarajući izložbu izaslanik ministra kulture Božidara Biškupića i jedan od organizatora, Goran Crnković.

Rukopisi, tiskane knjige, sakralni i drugi predmeti iz knjižnica i riznica riječkog i drugih kapucinskog samostana u Hrvatskoj veliko su kulturno bogatstvo koje su kapucini tijekom stoljeća sačuvali. Autori izložbe Anica Vlašić-Anić i Damir Sabalić istaknuli su kako su mnoga vrijedna otkrića pronađena pregledom samostanskih arhiva tek posljednjih godina te zahvalili gvardijanima samostana koji su im omogućili istraživanja. „Većina ovih otkrića iz posljednjih godina danas će se predstaviti po prvi put“, objasnila je Vlašić-Anić. Prvorazredna otkrića su rukopisi na glagoljici pronađeni u koricama ili na stranicama knjiga. Među najvrjednije spada rukopis na glagoljici „Fragment Mudrih izreka“ s početka druge polovice 13. stoljeća, najstariji glagoljski rukopis pronađen u Rijeci i najstariji primjerak hrvatskoglagoljskog prijevoda te biblijske knjige. Jedno od iznenađenja je i otkriće hebrejsko-aramejskih fragmenata Knjige Izlaska datirani u razdoblje između 12. i 15. Stoljeća, pronađen također u riječkom kapucinskom samostanu Gospe Lurdske.

Na otvorenju izložbe govorili su i riječki nadbiskup Ivan Devčić, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Mandića fra Ivica Petanjek, zamjenik riječkog gradonačelnika Miro Matešić te djelatnica muzeja Denis Napokoj. Klapa s Donje Drenove prigodno je izvela Mozartovu skladbu „Kapucinska brada“, koju je ovaj veliki umjetnik posvetio upravo kapucinima.

Skip to content