Dani sluge Božjega fra Ante Tomičića 2010.

 Program za četiri večeri sluge Božjega fra Ante Tomičića, kojega je pripremio sa suradnicima vicepostulator u kauzi fra Stanko Dodig, bio je za poštovatelje i prijatelje fra Ante zanimljiv i raznovrstan. Uz mise i propovijedi kroz tri večeri trodnevnice u kojima su propovjednici iznosili , tumačili fra Antine kreposti koje su postavljali pred sve nazočne za uzor i pozivali na molitvu za proglašenje  blaženim.

Predslavitelji i propovjednici bili su: 1. večer fra Goran Rukavina kapucin iz Varaždina, 2. večer, fra Ratko Radišić, franjevački vicepostulator iz Varaždina i  3. večer  fra Nikola Bašnec kapucin iz Zagreba. Iza misa sve tri večeri bili su dodatni sadržaji za bolje upoznavanje sluge Božjega. Prvu i drugu večer prikazan je dokumentarni film pod naslovom „Svjedoci o svjedoku“, a završne treće večeri bilo je Euharistijsko klanjanje – pobožnost koju je fra Ante najviše volio. Vjernici su u molitvi i pjesmi iskreno i radosno sudjelovali, kao i u primanju sakramenata ispovijedi i pričesti. 
 
Na sam dan godišnjice smrti (25.11.) služene su dvije svete mise. Prva ujutro u 7,30 u kripti gdje se nalaze zemni ostaci sluge Božjega. Predslavili su u koncelebraciji trojica braće iz samostana. To je bila pjevana misa s propovijedi, a kripta puna poštovatelja i prijatelja fra Ante Tomičića. Na kraju jutarnje svete mise moljena je molitva za proglašenje sluge Božjega blaženim. Koliko vjernici Rijeke poštuju fra Antu vidjelo se po cvijeću i zapaljenim lampionima (svijećama). Koncelebrirana sveta misa s osam koncelebranata služena je u 19 sati u gornjoj crkvi Gospe Lurdske koju je predvodio fra Nikola Bašnec, a nadahnutu propovijed održao je fra Bono Zvonimir Šagi iz Varaždina. Svetoj misi su nazočili brojni vjernici, a na kraju mise smo svi zajedno molili molitvu za proglašenje fra Ante blaženim. Knjiga dojmova i sjećanja na fra Antu, bila je u lijepo uređenoj trećoredskoj dvorani vjernicima i svećenicima na raspolaganju za upisivanje dojmova i sjećanja na fra Antu. Na druženju iza mise nazočila je uz ostale i medicinska sestra Miroslava Vugdelija, milosrdnica, koja je bila uz fra Antu i njegovala ga sve do smrti. Program i sadržaj obilježavanja ovih dana adekvatno je prezentiran u medijima i sredstvima društvenog priopćavanja.
 
Molimo braćo i sestre vjernici, poštovatelji i simpatizeri sluge Božjega fra Ante kao i braćo kapucini da ovoga vjernog slugu svoga Gospodin uzdigne na čast oltara!
 
Rijeka, 29. studenoga 2010.fra Stanko Dodig OFMCap                    
vicepostulator

 

Skip to content