Prigodna omotnica i žig povodom 120 godina karitativnog djelovanja Majke M. Krucifikse Kozulić
Družba sestara Presvetog Srca Isusova i Riječko filatelističko društvo «Rijeka» predstavili su 25. studenog prigodni žiga i prigodne omotnice, u povodu obilježavanja 120. obljetnice karitativnog djelovanja Majke Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Predstavljanje se održalo u Kući matici na Drenovi. Prigodna omotnica s likom Marije Kozulić i slikama Zavoda Presvetog Srca Isusova u Rijeci nekad i sad, te prigodni žig registrirani su pod rednim brojem 138. i ovlašteni od pošte Rijeka i Riječkog filatelističkog društva.
 
 
O Majci Krucifiksi govorili su vrhovna  glavarica s. Felicita Špehar i s. Dobroslava Mlakić, postolatorica ureda za postupak proglašenja s. Krucifikse blaženom, a poštanski protokol objasnio je predsjednik Riječkog filatelističkog društva, Borut Kopani.
 
S. Felicita Špehar, vrhovna glavarica družbe Presvetog Srca Isusova, je u uvodnom govoru napomenula da je«djelo i lik Majke Marije Krucifikse zbog povijesti bilo dugo prešućivano, te je sada prilika da ju upoznamo i nasljedujemo u svekolikoj karitativnoj djelatnosti prema siromašnima kojih uvijek ima.» S. Dobroslava istaknula je potrebu isticanja svijetlih ljudi iz naše povijesti u današnjem vremenu obilježenom egoizmom. «Danas slavimo 120. obljetnicu od kad je Riječanka Majke Marije Krucifikse Kozulić započela svoju misiju, kada je 1889.  osnovala Zavod Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova u Rijeci. Veći dio svoga života provela je kao angažirana laikinja, nakon čega je ustanovila i organizirala jedini red nastao u Rijeci.»

 

 
Marija Krucifiksa Kozulić rođena je 20. rujna 1852. godine u Rijeci u uzornoj kršćanskoj i brodovlasničkoj obitelji iz Malog Lošinja. Žena široke naobrazbe i velike kulture bila je učiteljica zabavišta i glazbe, poznavala je više stranih jezika. Godine 1879. postala je članicom Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova u Trstu, gdje je deset godina služila siromašne i napuštene djevojčice poučavajući ih u vjeri i šireći pobožnost Presvetog Srca Isusovoga. Iz Trsta se u svoj rodni grad Rijeku vratila 1889. godine, prije 120 godina. u Rijeci nastavlja pastoralno-karitativno djelovanje kao ravnateljica istoimene Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova, gdje je dječji vrtić. To je bilo utočište za siromašnu djecu bez obzira na njihovu vjeru i narodnost. Tako je kao zauzeta katolička laikinja započela put koji je vodio osnutku redovničke zajednice. Pod vodstvom kapucina o Arkanđela napisala je Konstitucije za Kćeri Presvetog Srca Isusova. Umrla je 29. rujna 1922. godine u Rijeci, a u postupku je njezino proglašenje blaženom. Njezino djelo nastavile su njezine dugovne kćeri Družbe Presvetog srca Isusova apostolski djelujući u domovini i inozemstvu.

Maja Šimičić

Skip to content