Otvorena godina vinkovog jubileja
Kategorija:
Vijesti

Jubilarna godina u kojoj će se proslaviti 350. obljetnica smrti svetog Vinka Paulskog i svete Lujze de Marillaci započela je 27. rujna blagdanom svetog Vinka. U kapelici sv. Josipa u samostanu Družbe sestara Milosrdnica sv. Vinka u Rijeci misu je predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić te tako označio početak jubilarne godine.

Visoki jubileji poput ovoga koji će se obilježavati u 2010. godini moraju nas motivirati za molitvu da cijela Crkva bude živi znak ljubavi u cijelome svijetu, jedna je poruka koju je u samostanu Družbe sestara milosrdnica uputio riječki nadbiskup Ivan Devčić. “U svjetlu naviještene Riječi Vinko se pred nama pojavljuje kao glasonoša Božje radosti i nade za porobljene i odbačene, kao čovjek blaženstava koji svoje djelo nije ostvario ljudskom mudrošću i silom nego slijedeći “ludost” Kristova križa. Poput Krista, bio je malen s malenima, prezren s prezrenima, siromah sa siromasima, da bi svima otkrio veličinu i dostojanstvo na koje Bog poziva svakog čovjeka”, rekao je propovjednik.

Osvrčući se na aktualnu situaciju u društvu nadbiskup je poručio kako bila bi velika šteta ukoliko ovaj visoki i značajni jubilej ne bi jače odjeknuo u Crkvi i društvu posebno u odnosu prema najugroženijim društvenim kategorijama i u ozbiljnom nastojanju oko poboljšanja njihova položaja i životnih uvjeta. “Stoga bi se svi, bez obzira na svjetonazor, trebali priključiti obitelji sv. Vinka.” To se, prema riječima nadbiskupa Devčića može čitanjem znakova vremena. “Znamo da se i ta događanja mogu tumačiti sociološki, politički, ekonomski i na razne druge načine. No, kako bismo našli odgovor na pitanje što bi Vinko i Lujza u našem vremenu činili, kako bi na njegove izazove odgovorili, odnosno što očekuju od svojih sinova i kćeri, kakve postupke, akcije, inicijative, na to ne možemo naći pravog odgovora drukčije nego sebe i stvarnost u kojoj nam je dano živjeti promatrati i ispitivati u svjetlu Božje riječi. Vjernički, teološki pogled na svijet i zbivanja u njemu upravo se po tome razlikuje od svakoga drugoga.” Riječki nadbiskup je iskoristio prigodu i čestitao sestrama Družbe te podupirateljima sv. Vinka, visoki jubilej.

Brojni ogranci Vinkovske obitelji, kojoj pripada i Družba sestara milosrdnica u Rijeci, ovu će godinu na poseban način obilježiti produbljivanjem Vinkovog identiteta – u duhu svetog Vinka. Družba sestara milosrdnica godinu će posvetiti različitim projektima na razini cijele Družbe i na razini pojedinih Provincija i to u vidu: izdavačke djelatnosti, rada s mladima, kao i misijske djelatnosti.

Helena Anušić

Skip to content