Koncertom otvorena Škola za crkvenu glazbu
Kategorija:
Vijesti

Koncertom Nadbiskupijskog zbora u riječkoj katedrali sv. Vida 21. prosinca 2008. svečano je otvorena Škola za crkvenu glazbu Riječke nadbiskupije pod pokroviteljstvom Papinskog instituta za crkvenu glazbu iz Rima. Uz Nadbiskupijski zbor nastupila je solistica mr. Andrejka Srdoč, ujedno i voditeljica Škole. Orgulje je svirao mo. Vinko Sitarić, orguljaš Đakovačke katedrale i profesor glazbe, a zborom je dirigirao mo. Giovanni Geraci. Koncertom i molitvom koju je predvodio nadbiskup Ivan Devčić, predavači i pedesetak prvih polaznika, djelovanje Škole preporučili su zagovoru Marije kojoj je Škola posvećena.

“Za kršćanstvo možemo reći da je vjera koja pjeva. Razlog tomu je želja vjernika da pjesmom slave Boga”, rekao je nadbiskup Devčić podsjetivši da je Crkva oduvijek njegovala liturgijsku glazbu koja ima posebnu ulogu u euharistijskom slavlju.

Voditeljica Škole Andrejka Srdoč, diplomirani teolog i magistar gregorijanskog korala, predstavila je program škole istaknuvši kako interes upisanih pokazuje da je “škola potrebna i da naše župe vape za školovanim crkvenim glazbenicima”. Škola s radom započinje 15. siječnja, čime će Riječka nadbiskupija postati četvrta biskupija u Hrvatskoj, nakon Zagrebačke, Varaždinske i Đakovačke, u kojoj djeluje Škola za crkvenu glazbu. Predavači su ugledni stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije i Italije. S obzirom na veliki interes upisi će trajati do 4. siječnja 2009., a prijemni ispiti su 8. i 9. siječnja. Oni koji su na samom početku glazbenog obrazovanja polazit će pripremnu godinu, a oni koji dolaze s određenim predznanjem upisuju trogodišnji studij.

Smjer za liturgijsku glazbu, osmišljen od bračnog para Geraci – Srdoč, otvoren je zainteresiranim laicima, redovnicama, redovnicama i svećenicima koji žele unijeti novu kvalitetu u glazbu u službi liturgije. Nakon završenog prvog stupnja školovanja, koji pruža liturgijsko-glazbenu formaciju, polaznik je osposobljen za djelovanje u župnoj zajednici. Na drugom stupnju polaznici će usavršavati glazbene pojedinosti, teorijske, harmonijske i interpretacijske vještine. Nakon završetka školovanja prvog i drugog stupnja Riječka nadbiskupija izdaje potvrdu o kvalifikaciji za voditelja liturgijske glazbe te potvrdu za umjetničko glazbenu specijalizaciju.

Skip to content