Korizmeno hodočašće redovnika, redovnica i osoba posvećenog života u katedralu sv. Vida

Redovnici, redovnice, osobe posvećenog života i članovi Trećeg franjevačkog svjetovnog reda okupili su se, 2. ožujka, na trećem po redu korizmenom hodočašću u katedralu sv. Vida. Program hodočašća započeo je pobožnošću križnog puta nakon čega je uslijedilo svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio pastoralni vikar Mario Gerić u zajedništvu s vikarom i magistrom franjevačkih novaka hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda na Trsatu, Marinom Grbešićem, superiorom isusovačke zajednice u Opatiji, Stjepanom Bešlićem i povjerenikom za redovnice i osobe posvećenog života Riječke nadbiskupije, Nikolom Uravićem.

Nadahnut prispodobom iz evanđeoskog ulomka o milosrdnom ocu, Gerić je primjerom dviju krajnosti u odnosima sinova prema ocu, protumačio što znači vratiti se Bogu i kako živjeti ne samo korizmu, nego po njoj i sve dane u kršćanskoj svakodnevici, u odnosu prema Bogu i bratu čovjeku.

„Potrebno je usredotočiti pažnju, ne toliko na dvojicu sinova koji se čine protagonistima ove prispodobe, nego na oca koji je istinski protagonist kroz iskustva mlađega sina, koji se potpuno izgubio te onoga starijega, koji je mislio da je blizu, a zapravo je bio vrlo udaljen od Oca, ne doživljavajući sinovski odnos s njime, nego odnos sluge. Bog u obje situacije svojom ljubavlju čeka i priziva obojicu te ni u jednom trenutku ne osuđuje postupke svojih sinova nego svu pažnju polaže u stvarnost svoje ljubavi, iščekujući njihovo obraćenje i promjenu u njihovom životu. On jednostavno zna da je ljubav ta koja će ih vratiti u zajedništvo s njime, ali i u njihovo međusobno zajedništvo jer su se zbog svoje udaljenosti od oca udaljili i jedan od drugog. Iskustvo Božje ljubavi je ono što mijenja njih same, što im otvara oči i oraspoložuje srce za Boga, a onda i drugog brata. To je iskustvo onoga što Bog i danas želi dati ovome svijetu, a poziva u prvome redu i nas, koji mislimo da smo blizu, da možemo, poput oca, s onom istom ljubavlju izlaziti u susret onima koji su daleko, ne spočitavajući im pri tome njihove propuste, pogreške, životne izbore. Taj sinovski odnos prema Bogu jest put povratka k Ocu, Božjoj ljubavi na koju nas poziva i ova korizma.“, istaknuo je propovjednik i potaknuo okupljene vjernike da u ovom korizmenom hodu, poput dvojice braće iz prispodobe, krenu na put povratka k Božjoj ljubavi koja neprestano doziva i strpljivo čeka.

Na kraju misnoga slavlja izmoljena je posvetna molitva Čudotvornom križu sv. Vida, a potom je učinjen i tradicionalni ophod oko oltara.

Skip to content