Zdenko Križić novi je splitsko-makarski nadbiskup

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u petak 8. rujna 2023. točno u podne da je papa Franjo imenovao dosadašnjeg gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom.

Splitsko-makarsku nadbiskupiju je dosad kao apostolski upravitelj vodio umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić, od 14. veljače 2023. kada je papa Franjo dotadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa Dražena Kutlešu imenovao zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom.

Riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić uputio je čestitku bivšem biskupu Riječke metropolije i novom nadbiskupu njegove rodne biskupije.

“Dragi nadbiskupe Zdenko,

žao mi je što sam ostao bez sufragana i Gospićko-senjska biskupija bez svoga biskupa, ali mi je drago što sam dobio nadbiskupa. Čestitam i Vama i svojoj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji!

Neka Vaše služenje Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i metropoliji bude blagoslovljeno, uz pomoć Božju i nebeski zagovor Male Gospe – koja se danas osobito svečano slavi u solinskom prasvetištu Gospe od otoka – i sv. Dujma, biskupa i mučenika, zaštitnika Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

S poštovanjem, uz pozdrav u Gospodinu,

Mate Uzinić, riječki nadbiskup”

Skip to content