U Bogu ljubiti bližnjega

Sestre Družbe Presvetog Srca Isusova proslavile su 12. kolovoza u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi velike jubileje redovničkih zavjeta njihovih članica, a misu zahvale predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić. Zlatni jubilej (50. obljetnicu) polaganja redovničkih zavjeta proslavile su sestre: Ancila Jendričko, Maristela Salopek i Krešimira Vuleta, a 60. obljetnicu, to jest dijamantni jubilej, sestre: Bernarda Krajcar, Augustina Vrgoč i Rozalija Težak. Euharistijsko slavlje zaključeno je svečanim Te Deumom, a nakon završnog blagoslova zajedništvo okupljenih vjernika nastavilo se u samostanu sestara Družbe Presvetog Srca Isusova, uz prigodni agape.

Vrhovna poglavarica Družbe, Dobroslava Mlakić, čestitala je na početku misnoga slavlja sestrama jubilarkama na vjernosti i ustrajnosti u njihovom redovničkom služenju te je zahvalila za sva dobročinstva koja su mnogi od njih primili. To su brojne generacije djece i mladih koje su sestre privodile k vjeri, poput majke utemeljiteljice, službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić. „Sestre su se kao Marta i Marija za mnoge žrtvovale i molile za bolesne i nemoćne, siromašne i ostavljene“, istaknula je poglavarica te pozvala okupljene vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja kako u Družbi, tako i za cijelu Crkvu.

Kao misao vodilju u proslavi zlatnih i dijamantnih jubileja redovničkih zavjeta, nadbiskup je u svojoj propovjedi, nadahnutoj biblijskim čitanjima, izdvojio tri cilja iz Apostolskog pisma pape Franje upućenog redovnicima i redovnicama prigodom Godine posvećenog života. Prvi cilj bio je gledati prošlost sa zahvalnošću, zatim živjeti sadašnjost velikom ljubavlju te prigrliti budućnost nadom.

Prvi spomenuti cilj Uzinić je povezao s Prvim čitanjem iz Knjige Ponovljenog zakona u kojem autor poziva Izraelce da ne zaborave Gospodina kada se završi njihov put u obećanu zemlju. „Riječ je o zahvalnom sjećanju zbog poziva koji vam je Bog uputio i koji je bio jedinstveni poziv. To je zahvalno sjećanje i na sve osobe koje su vam pomogle u ostvarenju vašeg poziva. Naravno, to uključuje i krhkost koja je uz milost također jedno od obilježja našeg života, osobito posvećenog života. Neka ovi vaši jubileji, kroz zahvalno sjećanje, budu prigoda da ponizno, s velikim pouzdanjem u Božju ljubav, priznate vlastitu krhkost koju živite kao iskustvo Gospodinove milosrdne ljubavi, a kao takvi neka budu prigoda za snažno i radosno svjedočanstvo svetosti i vitalnosti koja vas i dalje potiče da nastavite nasljedovati Krista.“, kazao je Uzinić.

Drugi cilj, živjeti sadašnjost velikom ljubavlju, Uzinić je povezao s Božjom porukom Izraelskom narodu, koja je ujedno i temeljna židovska molitva koja poziva na bezuvjetno predanje i ljubav prema Bogu. „Bit starozavjetne objave nije toliko u poštivanju ovog ili onog zakonskog propisa, na što se često znade svoditi naša vjera, nego u potpunoj ljubavi prema Bogu: Boga ljubiti svim srcem i u njemu ljubiti bližnjega kako nas je to naučio Isus. Isus ljubi svim srcem i onaj tko njega ljubi, ne može ljubiti na drugačiji način nego svim srcem. Ljubiti svim srcem nije nešto što se zadovoljava onim što je bilo. Još manje se može zadovoljiti samo onim što će biti. Ljubiti svim srcem se može samo sada, živeći sadašnjost svetom ljubavlju, ljubeći Isusa i kao Isus sve ljude, osobito one koji nisu ljubljeni i kojima je zato još više potrebna Isusova ljubav. Mi im ju možemo i moramo posvjedočiti. Potrebno je samo s Isusom raširiti srce kako bismo ih mogli prepoznati i ljubiti. To je sama bit kršćanstva, a ona je u karizmi Družbe izražena na jedan radikalniji način.“, kazao je Uzinić.

U promišljanju trećega cilja, nadbiskup se poslužio evanđeoskim ulomkom i slikom opsjednutog dječaka kojemu Isusovi učenici ne uspijevaju pomoći, a u kome se može prepoznati nemoć pred stvarnostima koje negativno utječu na opstanak crkvenih redovničkih zajednica. No, ono što nisu mogli učiniti učenici, učinio je Isus te je iz toga događaja Uzinić istaknuo da prigrliti budućnost nadom znači imati povjerenja u Boga i Njegov plan te je ohrabrujućim riječima pape Franje pozvao okupljene vjernike na budno bdijenje i ustrajnost u vršenju poziva i poslanja koje im je povjereno.

„’Ne podlegnite napasti brojeva i djelotvornosti, a još manje napasti da se uzdate u vlastite snage. Istražujte obzore svoga života i sadašnjeg trenutka u budnom bdijenju. Ne pridružujte se zlogukim prorocima koji naviještaju svršetak ili besmisao posvećenog života u današnjoj Crkvi; radije se zaodjenite Isusom Kristom i zaogrnite oružjima svjetlosti te ostanite budni i bdijte. Nastavimo i uvijek se iznova vraćajmo na svoj put s povjerenjem u Gospodina’, kaže papa Franjo. Da, ondje gdje mi ne uspijevamo i nemamo odgovora, On, Gospodin ima odgovor. Prigrliti budućnost nadom znači u Njega i Njegov plan imati povjerenja i ne bojati se ako je to njegov plan i umrijeti, jer ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre, ostaje samo. Ako li umre, donosi obilat plod. (usp. Iv 12, 24). A u međuvremenu treba vjerovati i nadati se. I što je najvažnije: ljubiti onako kako ljubi Isus, a On ljubi do kraja, do srca probodenog iz ljubavi prema nama“, istaknuo je Uzinić.

Skip to content