Svako je dijete osoba s posebnim potrebama ljubavi i pažnje
Kategorija:
Vijesti

Održano Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola

Vjeroučitelji Riječke nadbiskupije okupili su se 2. ožujka u Nadbiskupskom domu u Rijeci na Županijskom stručnom vijeću koje se, u organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije, održalo na temu „Rad s učenicima s posebnim potrebama – ljepota i bogatstvo zajedništva u različitosti.“ Na početku skupa predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević pozdravila je okupljene, a na osobit način riječkoga nadbiskupa Matu Uzinića i sveučilišnog profesora Nikolu Vranješa.

Skup je započeo molitvenim uvodom koji je pripremila studentica kroatistike na Sveučilištu u Rijeci Darija Ljevar, koja je i sama osoba s invaliditetom.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić u svojoj pozdravnoj riječi zahvalio je organizatorima Skupa na izboru teme i osvrnuo se na dokument „Crkva je naš dom“ Dikasterija za laike, obitelj i život koji je objavljen nakon savjetovanja u okviru pripremnog hoda za Biskupsku sinodu.

Nadbiskup je istaknuo da je ovaj dokument glas osoba s invaliditetom za Crkvu koje su poručile da i one pripadaju Crkvi i da je Crkva njihov dom, te je iz Uvoda iznio dva naizgled suprotna tumačenja stanja invaliditeta: prvo, onih koji na invaliditet gledaju kao na pogrešku, zbog čega ih se nerijetko percipira kao nepopravljive grešnike, i drugo, onih koji smatraju da su osobe s invaliditetom pročišćene patnjom koju proživljavaju te su samim time posebno blagoslovljene i doživljava ih se kao anđeoska bića. Da ne bismo ostali zakopani u navedenim predodžbama, potrebna je istinska promjena paradigme, mentalne i pastoralne, kako i nalaže Pastoralna konstitucija o Crkvi u suvremenom svijetu „Lumen Gentium“, konkretno, potrebno je slušati i osluškivati osobe s invaliditetom i omogućiti im da budu subjekt, a ne objekt pastoralnog djelovanja Crkve, poručio je Nadbiskup.

Pastoralni stručnjak Nikola Vranješ informirao je vjeroučitelje o mogućnostima studiranja na Institutu religijskih znanosti KBF-a Sveučilišta u Zagrebu od iduće akademske godine za vjeroučiteljsko zvanje na području Riječke nadbiskupije te ih pozvao na suradnju u motiviranju zainteresiranih ovogodišnjih maturanata.

Stručni skup vjeroučitelja nastavio se s izdvojenim podtemama u organizaciji voditeljica Županijskih stručnih vijeća, Kristine Zubalj, Tomislave Milušić i Ivane Kamenar Borčić, na način da su se vjeroučitelji podijeliti u dvije radne skupine: za osnovnu školu i za srednju školu. Vjeroučiteljica Kamenar Borčić u svom uvodnom izlaganju iz perspektive mladih u srednjim školama iznijela je službeni podatak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da je danas na svjetskoj razini od 10 do 20% adolescenata s različitim mentalnim problemima, dok taj postotak za Hrvatsku prema zadnjim istraživanjima iz 2021. iznosi oko 12%. Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju RH, čl. 65., učenici s teškoćama su: 1. učenici s teškoćama u razvoju, 2. učenici s teškoćama u učenju, problemima u ponašanju i emocionalnim problemima i 3. učenici s teškoćama uvjetovanim odgojnim, socijalnim, ekonomskim, kulturalnim i jezičnim čimbenicima.

U skupini osnovnoškolskih vjeroučitelja tematska izlaganja s prigodnim radionicama održale su vjeroučiteljice Tanja Horvat (zaposlenica Centra za autizam Rijeka) i Klara Labinac (zaposlenica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka), a u skupini srednjoškolskih vjeroučitelja svoja su stručna iskustva podijelili vjeroučitelji Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci Tanja Knežević Pecotić i Vinko Marijanović.

Zaključci stručnih radionica vodili su tome da je uvijek potrebno svoj vjersko-odgojni rad s učenicima s posebnim potrebama temeljiti na njihovim „jakim stranama“, imajući na umu pedagogiju Božje ljubavi i činjenicu da je „Evanđelje za sve“, kako je to naglasio papa Franjo u svojoj poruci povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 2021. godine.

Skip to content