Susret svećenika i vjeroučiteljica Opatijskog dekanata

Svećenici i vjeroučiteljice Opatijskog dekanata susreli su se u župi Volosko 4. studenog kako bi u otvorenom razgovoru i sinodalnom duhu, razmišljali kako unaprijediti suradnju i pružiti što bolji vjerski odgoj djeci, ali i roditeljima. Na susretu je sudjelovao i nadbiskup Mate Uzinić te predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević, a bio je to jedan u nizu sličnih susreta predviđenih u svakom od 7 dekanata Riječke nadbiskupije.
Vjeroučiteljice su pohvalile suradnju sa župnicima te iskreno ukazale na problem sudjelovanja u životu župe u mjestu gdje rade, ako tu i ne žive. Župnici su, svjesni tog problema istaknuli važnost međusobnog razgovora, uvažavanja i razumijevanja za obiteljski život, finacijsku situaciju i slobodno vrijeme vjeroučitelja. Postavljeno je i pitanje honoriranja vjeroučitelja za rad u župi i vođenje župne kateheze, što do sada nije određeno nekim pravilnikom ili preporukom. Naknada je prepuštena dogovoru župnika i vjeroučitelja, a najviše dobroj volji župnika. Često ona i postoji u nekom simboličnom obliku, no sudionici su se složili da bi trebalo kompenzirati barem troškove prijevoza vjeroučiteljima koji ne žive na župi.
Zadržali su se na problemu neredovitog pohađanja vjeronauka kod učenika koji školski vjeronauk upisuju samo u godinama kada trebaju primiti prvu pričest i krizmu. Istaknuta je potreba okupljanja roditelja djece koja pohađaju vjeronauk te traženja novih metoda rada i ponuda koje će ih zainteresirati. One uključuju organiziranje različitih događanja i prigodnih susreta, povezivanje školskog kolektiva i župe, uključenost u projekte lokalne zajednice i druge aktivnosti koje ovise o sposobnosti i inovativnosti vjeroučitelja i župnika. Istaknut je model okupljanja djece i roditelja prije ili nakon nedjeljnih misa, da im odlazak na misu bude prilika i za susret i katehezu.
Vjeroučiteljice i svećenici razgovarali su i o osobnom svjedočenju vjere, očuvanju tradicije i novim načinima svjedočenja koji uključuju marginalizirane skupine, siromašne, bolesne, odbačene…
Nadbiskup je zahvalio vjeroučiteljicama i svećenicima na svemu što čine te ih potaknuo na daljnji rast u suradnji i zajedničkoj misiji podučavanja i odgoja djece.

Skip to content