Razvojni integracijski centar “sv. Vid”
Kategorija:
Vijesti

„Mi Ukrajinci želimo izraziti iskrenu zahvalnost Caritasu u Rijeci, koji nam nesebično pomaže. Hvala vam što brinete o nama, za poštovanje i iskrenu pažnju prema našoj ukrajinskog djeci i njihovim majkama.“, rekla je Tais Prymak, koordinatorica Razvojnog integracijskog centra ‘sv. Vid’ koji je u blizini riječke katedrale otvoren 25. listopada, u sklopu projekta „Pomoć ranjivim skupinama Ukrajinskih izbjeglica – FAZA II“. Projekt provodi Hrvatski Caritas, a sufinancira međunarodna humanitarna organizacija Catholic Relief Services. Otvorenju su prisustvovali i ravnateljica riječkog Caritasa, s. Faustina Kovačević, voditeljica projekta, s. Šarbela Miočić, te riječki nadbiskup Mate Uzinić koji je blagoslovio prostorije Razvojno integracijskog centra. Zajedništvo okupljenih nastavilo se u radosnom druženju i razgovorima, uz prigodni agape i pjesme ukrajinskog zbora ‘Crvena Kalyna’.

„Trebamo biti jedni s drugima, jedni druge prepoznati kao braću i sestre, graditi mir u sebi kako bi onda mogli graditi mir s drugima pokraj nas. Isus nas poziva da budemo kao djeca, želimo li biti dionici Božjeg kraljevstva. Djeca su nam primjer po tome što im je potreban drugi kao što je i svima nama potreban Drugi, to je Bog. Bez njega i njegove pomoći smo slabi i nemoćni, a s njime i njegovom pomoći možemo sve“, kazao je nadbiskup Uzinić.

Caritas Riječke nadbiskupije pomaže raseljenim osobama iz Ukrajine od početka rata. Prva pomoć pružena im je smještajem po župnim kućama, gdje je privremeni dom našlo više od 70 ljudi. Nakon toga nastavljeno je kontinuirano pružanje pomoći u hrani i odjeći, bonovima za dućane, školskom priboru i dr. U suradnji s lokalnim institucijama, daljnja pomoć pružana je s ciljem integracije u društvo: od pronalaska vrtića, škole, vannastavnih aktivnosti za djecu, organizacije izleta, hodočašća, seminara za zapošljavanje i tečaja hrvatskog jezika.

U radu s korisnicima uočena je potreba za mjestom na kojem bi se kontinuirano održavale sve navedene aktivnosti. Tim povodom, otvoren je Razvojni integracijski centar ‘sv. Vid’ koji u svom programu nudi razne aktivnosti i radionice za djecu, tečajeve hrvatskog jezika za sve uzraste, tečajeve pletenja i šivanja, glazbene i likovne radionice, psihosocijalne terapije za pojedince i grupe te suradnju s velikim brojem lokalnih organizacija. Centar je otvoren, ne samo za ukrajinske, nego i za sve korisnike Caritasa, što ga čini mjestom nade i novih mogućnosti za sve koji su ostali bez svojih domova u ratu ili su na neki način socijalno isključeni.

Skip to content