Proslavljena lešnička Bijela nedjelja – Majka Božja od Presvete Krunice
Kategorija:
Vijesti iz Župa

U selu Lešnica, filijali Župe Brod na Kupi, obilježena je tzv. Bijela nedjelja, prva nedjelja u listopadu kada se slavi Majka Božja od Presvete Krunice. Misu u istoimenoj crkvi u Velikoj Lešnici služio je riječki nadbiskup Mate Uzinić kojemu je ovo bila prigoda da prvi put pohodi ovu crkvu i filijalu.

Pozdravnu riječ uputio je župni upravitelj Josip Tomić istaknuvši pritom najbitnije povijesne godine uz ovu crkvu te pozvavši okupljene vjernike, da osim svojih potreba, pred Mariju donesu i potrebe naših župa, Riječke nadbiskupije i opće Crkve koja započinje Biskupsku sinodu u Rimu.

U propovjedi nadbiskup se na početku osvrnuo na povijest blagdana Majke Božje od Presvete Krunice, čiji je začetak kršćanska pobjeda kod Lepanta 7.10.1571. nad mornaricom Osmanskog carstva u kojoj su sudjelovali i brojni Hrvati i njihove galije. Kazao je da zajedništvo, kojim se odlikovala Sveta Liga nije bilo iskorišteno do kraja te pobjeda nije postigla svoj konačni cilj. Crkva i danas u sinodalnom hodu pod geslom “zajedništvo – sudjelovanje – poslanje” treba hoditi zajedno, da se svi kao galioti, oni koji su bili “motor” galija, upremo u zajedničkom ostvarenju poslanja Crkve u današnjem svijetu.

Nadovezavši se na pročitani evanđeoski ulomak istakao važnost Bogu reći “da” srcem, tj. iako koji put kažemo “ne”, da pokušamo to promijeniti u “da” kao Marija, a ono rečeno “da” da izvršimo u ljubavi, kako se i Krist potpuno predao u Očevu volju. Prebirući zrnca krunice, razmatrajući otajstva, molimo za sve potrebe Crkve sadašnjeg vremena i izgrađujmo zajedništvo, a posebno u molitve uključimo sinodske oce, da i oni kažu Bogu “da”, istakao je nadbiskup, pozivajući sve na molitvu.

Na kraju mise, blagoslovio je peciva i slastice za narod, kolače koje su pripremile marljive domaćice za počašćenje, kao i štruce kruha koje su donijela većinom školska i vrtićka djeca na blagoslov povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje i Dana kruha za župe Kupske doline. Također, blagoslovio je i krunice koje je darovao ministrantima, njih 9, iz župe Turke (Hrvatsko) i Plešce.

Zahvalnu riječ nadbiskupu, hodočasnicima, vrijednim žiteljima Lešnice, župnom zboru Plešce i ministrantima, kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovogodišnjoj proslavi, uputio je župni upravitelj i pritom predstavio ostvarene radove na crkvi u ovoj godini te plan obnove zvonika za iduću godinu.

Zbog izvanrednih obveza na misi nije mogla sudjelovati ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, ali je pismenim putem uputila pozdrave i čestitke. Prigodnu riječ uputila je u gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, istaknuvši volju Grada Delnica da pomogne u okviru svojih mogućnosti daljnjim radovima na crkvi. Nakon mise, župljani su se zadržali u lijepom druženju, a nadbiskupa je tom prigodom pozdravila i Ivana Pečnik Kastner, predsjednica Gradskog vijeća Grada Delnica i voditeljica Uprave šuma Podružnice Delnice.

Župni upravitelj na kraju je kazao da je vrijedno vrijedno istaknuti kako je nadbiskup Uzinić nakon, Ivana Antuna de Benzonija 1732. i Ivana Devčića 2018., treći nad/biskup koji je pohodio ovu crkvu koja uživa povlasticu proštenja od 1.2.1609. godine za potpuni oprost prve nedjelje u listopadu.

Skip to content