Prijem sportaša Salezijanske klasične gimnazije: sport je i ono što pozitivno potičete u drugima

Učenici Salezijanske klasične gimnazije u protekloj godini ostvarili su iznimne rezultate i uspjehe na sportskim natjecanjima, u različitim disciplinama kao što su: plivanje, odbojka, košarka, atletika, karate, taekwondo, podizanje utega, sportska gimnastika i boćanje. Nadbiskup Mate Uzinić, 11 je učenika primio 13. listopada u ordinarijatu Riječke nadbiskupije. U pratnji učenika bili su ravnatelj škole, Danijel Dragičević te psihologinja Danijela Perić Kosović.

Učenici su na Svjetskim, Državnim i Olimpijskim natjecanjima ostvarili sljedeća postignuća: Mauro Bobanović višestruki je državni prvak u plivanju; Lana Francetić osvojila je broncu na Europskom prvenstvu u odbojci, u kadetskoj reprezentaciji; Petra Brkičić u juniorskoj reprezentaciji osvojila je 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu u odbojci; Nikola Zrilić ima osvojene dvije brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u plivanju za gluhe i nagluhe; Elena Ban osvojila je dvije brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u atletici; Lana Kruljac bila je 4. na Svjetskom prvenstvu u plivanju s perajama, u Beogradu; Mila Prpić ima osvojene tri zlatne i dvije srebrne medalje na Prvenstvu Balkana u sportskoj gimnastici te 11. mjesto na Europskom olimpijskom prvenstvu; Sara Prpić ima 3. mjesto na Europskom prvenstvu u taekwondou. Ivano Magzan osvojio je 1. mjesto na Državnom prvenstvu u karateu i 7. mjesto na Svjetskom prvenstvu; Matija Valenčić dvostruki je državni prvak u boćanju i 5. na Svjetskom prvenstvu; Vigo Bart, osvojio je 10. mjesto na Europskom prvenstvu u košarci; Chiara Reljac ima osvojene tri medalje na Europskom prvenstvu u disciplini podizanja utega i kandidatica je za OI u Parizu, a Rafael Butković predstavljao je RH na Nacionalnoj sjednici Europskog parlamenta mladih.

Na početku susreta nadbiskup je čestitao učenicima sportašima na ostvarenim uspjesima, kao i na uloženom trudu za njihovo postizanje te istaknuo kako se kroz sport i školu zapravo pripremaju i osposobljavaju za život, osobito onaj kršćanski na kojem su kroz rad, žrtvu i odricanje pozvani darivati sebe drugima i postizati uspjehe i plodove, kao što to čine i u sportu.

„Može se činiti da je taj rezultat nešto što je za vas, ali zapravo nije. To je nešto što obogaćuje i druge. Sport nije samo natjecanje, nego i ono pozitivno što potičete u drugima. Vaš trud, rad, zalaganje i rezultati koje postižete sigurno su poticaj i onima koji će dolaziti nakon vas. Sport je samo slika onoga kako se u životu treba boriti, truditi, voditi računa o drugima. Jednako tako je i sa školom. Ona je usmjerena na to da se pojedinac razvija i raste, ali ne zato da bi on bio onaj koji služi samome sebi, nego je to ono što ga čini sposobnim da se može darovati drugima. Zapravo nas škola priprema zato da možemo biti na pravi način način dar i to je onaj pravi rezultat – da se darujemo. Trebamo davati najbolje od sebe i zahvaliti Bogu za darove koje imamo, jer to što jesmo nije plod samo naših zasluga, nego je ponajprije dar kojeg onda možemo i trebamo oplemenjivati i ići s njime naprijed. Kako je to u sportu, tako treba biti i u kršćanskom životu i uključenosti u Crkvu“, kazao je Uzinić.

Ovaj je susret bio i prilika za osobna pitanja koja su učenici uputili nadbiskupu, kao i za obilazak i bolje upoznavanje Nadbiskupskog ordinarijata i rada pojedinih Ureda.

Na kraju susreta nadbiskup je na sve okupljene zazvao Božji blagoslov, zaželjevši im obilje uspjeha, kako u sportu, tako i u svakodnevnom radu i životu, a radosno druženje i razgovore nastavili su uz prigodni agape.

Skip to content