Održan prvi modul edukacije o zaštiti i dobrobiti maloljetnih i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi

Riječka nadbiskupija i Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci u suradnji sa Centrom za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskog katoličkog sveučilišta, organizirali su u četvrtak 9. ožujka i u petak 10. ožujka u Velikoj dvorani Nadbiskupijskog ordinarijata u Rijeci prvi modul edukacije “Promicanje dobrobiti maloljetnih i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi  – Uvod u zaštitu i dobrobit djece i ranjivih osoba”. Edukaciju su vodile teologinja, psihologinja, psihoterapeutkinja i grupni analitičar Sanda Smoljo- Dobrovoljski i voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba HKS-a  Anita Dučkić Sertić.

Prvoga dana u edukaciji su sudjelovali svećenici i redovnici Riječke nadbiskupije zajedno s riječkim nadbiskupom Matom Uzinićem i generalnim vikarom Riječke nadbiskupije Mariom Tomljanovićem, a drugoga dana djelatnici Ordinarijata i ustanova Riječke nadbiskupije: Caritasa, katoličkih dječjih vrtića, hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić“, Doma sv. Ane – Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja te volonteri zauzeti u radu na Tranzitnom punktu na željezničkom kolodvoru.

Tijekom edukacije polaznici su imali priliku čuti predavanja o interdisciplinarnom pristupu temi dostojanstva čovjeka, o granicama u odnosima, nasilju i prevenciji nasilja  nad ranjivim osobama. Također, govorilo se o razumijevanju moći u crkvenim institucijama, nužnim koracima prevencije bilo kojeg oblika nasilja i zlostavljanja kao i onim koracima koji se moraju učiniti ukoliko se dogodi zlostavljanje.

Teme i primjeri o zanemarivanju i zlostavljanju, njihovim oblicima i vrstama, posljedicama i prepoznavanju rizičnih i zaštitnih čimbenika, potaknuli su polaznike na aktivno sudjelovanje u radionicama nakon kojih su kao zajednički zaključak istaknuli potrebu nastavka ovakvih edukacija kojima je cilj podizanje razine svijesti i povećanje osjetljivosti za prepoznavanje zlostavljanja i zanemarivanja.

Organizatori događaja nastavit će u Rijeci s ovim programom kojim se želi prvenstveno zaštiti maloljetne i ranjive osobe te senzibilizirati javnost o nužnosti edukacije koja omogućava prevenciju nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja maloljetnih i ranjivih osoba.

Skip to content