Mir treba dolaziti iz našeg srca u susretu s Bogom
Kategorija:
Vijesti

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Rijeci je proslavljen dan uoči državnog blagdana, 4. kolovoza, a misom u crkvi Uznesenja Marijina u središtu grada zaključen je gotovo cjelodnevni program u kojem su sudjelovali branitelji i njihove obitelji, vojnici i predstavnici civilne vlasti. Nakon mise na zvonik crkve, popularni Kosi toranj svečano je podignuta velika zastava Republike Hrvatske. Župnik Sanjin Francetić pozvao je okupljene na ponosno sjećanje i praštanje. Jaka kiša koja je od jutra padala djelomično je poremetila planove sudionika, ali program je gotovo u cijelosti održan.

Jutro je bilo obilježeno mimohodom središtem grada, u kojem su koračali pripadnici svih postrojbi u kojima su djelovali stanovnici Rijeke i Primorsko-goranske županije. Nakon mimohoda program zbog kiše ipak nije nastavljen na Mostu hrvatskih branitelja nego u obližnjoj dvorani nekadašnjeg Exportdrva. Posebno je dojmljivo bilo čitanje imena 222 branitelja s područja županije poginulih u Domovinskom ratu.

Poginulih i stradalih prisjetio se i župnik Sanjin Francetić istaknuvši kako Krist daje novi smisao svakoj žrtvi, a u Domovinskom ratu su podnijete mnoge žrtve. Podsjetio je i da se ovim danom obilježavanje akcija Oluja koja je označila završetak Domovinskog rata 1995. godine te postavljeni temelji mirnog i demokratskog razvoja Hrvatske.

U propovijedi je okupljene pozvao na oprost snagom vjere. Istaknuo je poruke pape Franje koji ponavlja da rat nije rješenje nego je potrebno tražiti način kako oprostiti. Podsjetio je i na riječi kardinala Kuharića u ratnim godinama koji je pozivao na oprost i odbacivanje osvete. „To je mogao samo snagom vjere“, rekao je Francetić. „Bog nam je ponudio red i mogućnost da živimo u skladu sa svima. Ali taj mir treba dolaziti iz našeg srca u susretu s Bogom. Dopustimo mu da nam govori u tišini našega srca.“ Zahvalio je braniteljima za žrtvu koju su dali u Domovinskom ratu i pozvao ih da vjerom grade bolju budućnost. „Da postanemo odraz Božje ljubavi. Neka nam Bog pomogne da budemo na korist i narodu i državi i Crkvi.“

Skip to content