Koncert „Od ljudi za ljude“ uoči primanja palija nadbiskupa metropolite Mate Uzinića

Na blagdan Uzvišenja svetoga Križa 14. rujna u katedrali sv. Vida održan je duhovni koncert s predavanjem u čast nadbiskupa Mate Uzinića uoči primanja palija, znaka metropolitske časti. Akademiju su organizirali Povjerenstvo za crkvenu glazbu i Povjerenstvo za crkvena kulturna dobra, a sudjelovali su Pjevački zbor mladih Josip Kaplan pod vodstvom maestre Doris Kovačić, orguljaš Josip Vidas i crkveni povjesničar Marko Medved.

Zbor je izveo niz skladbi poznatih kompozitora poput M. Brajše Rašana i S. Rahmanjinova kao i obrade nekih poznatih pjesama uključujući i gospel repertoar. Orguljaš i svećenik Krčke biskupije Josip Vidas izveo je skladbe M. E. Bossi i J. S. Bacha. Kako je rečeno, izborom izvođača organizatori su željeli ukazati na metropolijsko zajedništvo i otvorenost nadbiskupa prema svima.

Povjesničar Marko Medved dao je povijesni pregled biskupijskog i metropolijskog ustrojstva prostora koji danas čini Riječku metropoliju. Među ostalim, istaknuo je kako se crkvenost prostora Riječke metropolije, uspostavljene 1969. s osnivanjem Riječko-senjske nadbiskupije, gradila i u prethodnim stoljećima i to upravo na mjestu gdje se održava akademija, prvostolnici sv. Vida koja je bila akademska crkva isusovačkog kolegija, odnosno gimnazije i sjemeništa (filozofske i teološke visoke škole) u kojima se tijekom 17. i 18. st. formirao kler biskupija i redovničkih zajednica biskupija Zapadne Hrvatske i šire.

Okupljenima se obratila i voditeljica Povjerenstva za crkvenu glazbu maestra Andrejka Srdoč koja je na temelju riječi iz ulazne pjesme „Evo veliki svećenik“ mise na kojoj će nadbiskup Mate primiti palij, znak metropolite, uputila riječkom pastiru nadahnutu čestitku. Akademiji je prisustvovao velik broj građana i vjernika koji su sudionike nagradili dugotrajnim pljeskom.

Marko Medved

Skip to content