“Čovjek u traganju o istinom o sebi”

U organizaciji Depaul Hrvatske, tijekom Tjedna svetog Vinka Paulskog, u Rijeci je 22. rujna 2023. održana tribina pod nazivom “Čovjek u traganju za istinom o sebi”, koju je predvodila Silva Vrdoljak, teologinja i hagioasistentica, voditeljica Centra za hagioterapiju u Rijeci.

Ne početku tribine, u ime organizatora, okupljenima se obratila s. Veronika Mila Popić, predsjednica Depaul Hrvatske, te naglasila da je tribina dio Tjedna svetog Vinka Paulskog koji je u svom svestranom djelovanju u Francuskoj 17. stoljeća primjenjivao cjelovit pristup osobi, obuhvaćajući njezine tjelesne, psihičke i duhovne potrebe. Takav pristup, naglasila je s. Veronika Mila Popić, primjenjuje u svom djelovanju Depaul Hrvatska, a posredovanje duhovnog zdravlja, u skladu s kršćanskim vrijednostima, ključan je za djelotvornost poslanja “iskorjenjivanja beskućništva”što se ostvaruje i putem dugogodišnje suradnje s Centrom za hagioterapiju u Rijeci. Antropološka medicina, s metodom hagioterapije, integralan je dio toga pristupa koji se njeguje u programima Depaul Hrvatske, a njezine je temelje i temeljne principe tijekom svog izlaganja obrazložila Silva Vrdoljak.

Suvremeni čovjek treba jasnu istinu o sebi kao čovjeku, a hagioterapija čiji je utemeljitelj prof. dr. Tomislav Ivančić, donosi vrhunsko otkriće čovjekove duhovno-antropološke dimenzije, njezine strukture, sposobnosti i djelotvornosti u čovjekovom razvoju kao i u oslobađanju od zla. Pozvani smo da našim suvremenicima pomognemo upoznati znanstvene istine o čovjeku kako bismo im posredovali duhovno-antropološko zdravlje i spoznaju etičko-moralnih zakonitosti čovjeka. Čovjek je biće od drugoga, ograničeno biće ne samo  spoznajnog nego i moralnog reda. On može povrijediti sebe i druge, ražalostiti svoju dušu, njegova sloboda nije apsolutno vezana uz dobro, te može mimoići dobro, istaknula je Silva Vrdoljak. To znači da čovjekova duhovna duša može biti povrijeđena, ranjena, paralizirana, žalosna. Praiskonska krivnja je oslabila čovjeka u njegovoj duhovnoj snazi te je čovjek sklon otpadu od svog Izvora. Tako duhovna duša gubi izvor svoje snage, Stvoritelja, te doživljava besmisao, klonulost i tjeskobu. Stoga je jasno da duhovna duša treba terapiju kao što treba i spas, naglašeno je. Zaključni dio tribine bio je raspravan, te su sudionici tribine postavili pitanja o svojim poteškoćama i tražili odgovore kako da pritom dođu do duhovno-antropološkog zdravlja, što je ukazalo i na aktualnost izložene tematike, odnosno primjenjenog te obrazloženog pristupa čovjeku.

Skip to content