Božićno primanje: Bog nije odglumio prijateljstvo s ljudima
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup Mate Uzinić 20. prosinca održao je božićno primanje za voditelje i predstavnike javnih institucija i ustanova, crkvenih organizacija i suradnike u pastoralu i radu Riječke nadbiskupije. Ugledne goste, župana Zlatka Komadinu, riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, ravnatelja KBC-a Alena Ružića, rektoricu sveučilišta Snježanu Prijić-Samaržija, gradonačelnike i načelnike te druge uzvanike u dvorani Ordinarijata nadbiskup je pozdravio podsjetivši na glavni razlog ovoga susreta, a to je proslava utjelovljenja Božjega, rođenja Isusa Krista.

„Neću raditi retrospektivu protekle godine, kako se to inače čini u ovo doba, jer u Božiću nije važno ono što smo mi napravili nego ono što je napravio Bog“, rekao je nadbiskup. Poslužio se tom prilikom tekstom Josipa Turčinovića, velikog teologa iz Istre koji je napisao kako „Bog nije odglumio prijateljstvo s ljudima, on sam je postao čovjekom. Ne samo da je imao razumijevanje za siromahe nego se i rodio kao siromah.“ Nadahnut tim riječima nadbiskup Uzinić je podsjetio kako je nužno, ali ne i dovoljno, pomagati siromašnima. „Nije dovoljno samo pomagati i imati razumijevanje za siromahe, potreban je suživot s njima. Ne samo spašavati ljude nego postati čovjek, biti dio ljudske sudbine. Otajstvo Božića je kad smo jedni s drugima i za druge.“ Kao primjer nasljedovanja Božje ljubavi naveo je sv. Franju, podsjetivši na 800. obljetnicu prvih jaslica. Sv. Franjo želio je uvijek i u svemu opsluživati evanđelje i svim žarom provoditi nauk Isusa Krista i slijediti njegove stope. Na tom tragu je i papa Franjo koji se zalaže za sinodalnu Crkvu, koja je na putu, u zajedništvu svih ljudi.

Nadbiskup je podsjetio i na nedavno objavljenu Deklaraciju “Fiducia supplicans” o pastoralnom značenju blagoslova koja između ostalog govori i o blagoslovu istospolnih parova te na trogodišnji program HBK posvećen pastoralu obitelji i osoba s invaliditetom. „Želimo i na taj način podizati uključivanje svih u zajedništvo i poslanje cijele Crkve pa tako i naše riječke Crkve. To je inkluzivni pastoral u kojemu ne samo da mi nekome činimo dobro nego im i dozvolimo da i oni nama mogu nešto učiniti.“

Nadbiskup je svima zaželio blagoslovljen Božić i Novu godinu „s nadom u nove susrete i nova utjelovljenja u kojima ćemo biti ljudi za ljude“, kako glasi i njegovo biskupsko geslo. Na Božićnom primanju sudjelovala je i Izabela Lelek Purić, volonterka Udruge osoba s invaliditetom grada Opatije koja je pripremila božićne ukrase, lutke i figure pomoću kojih su prikupljane donacije za pomoć Udruzi.

 

Skip to content