Blagdan župe sv. Nikole biskupa: Došašće poziva na darivanje sebe

Na završetku godine u kojoj župa sv. Nikole biskupa u Rijeci proslavlja 100-tu obljetnicu osnutka, svečanu misu na blagdan župnog zaštitnika sv. Nikole 6. prosinca predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić. Trodnevnu adventsku duhovnu obnovu „Euharistija – kruh nebeski“ od 3. do 5. prosinca održao je don Josip Mužić, profesor na splitskom KBF-u. U katehezama je znalački obradio teme o ustanovi euharistije, karizmama ozdravljenja svete mise i Isusovoj stvarnoj prisutnosti.

Nadbiskup Uzinić u propovijedi je povezao poruke sv. Nikole s prvim tjednom došašća. Podsjetio je prvi dio došašća obilježen temom mesijanskih vremena i Isusovim porukama u kojemu se ostvaruju starozavjetna proročanstva o svršetku svijeta. „Poruka je liturgijskih čitanja da u svijetu uprisutnimo Isusa kao Gospodina, jedino tako možemo biti budni za proslavu Božića, ali i za onaj njegov posljednji dolazak.“ Primjerom to pokazuje sv. Nikola, kako se mesijanska vremena mogu i trebaju nastavljati u Katoličkoj Crkvi. Osvrnuo se na tradiciju darivanja u božićnim blagdanima koja započinje sa sv. Nikolom i njegovim primjerom sebedarja.

„Darivanje izražava bit Božića, Božić je dar Boga, sebe samoga, ljudima. Zato trgovački centri u ovo doba vjerojatno duže rade jer svi osjećamo potrebu darivanja drugome. Ali bit Božjeg darivanja nije darivanje od sebe, nego darivanje sebe, svog života. Darivanje sebe Isusu, stavljanje njemu na raspolaganje kako bi on to mogao staviti na raspolaganje našoj braći i sestrama.“

Primjer darivanja je i euharistija, objasnio je nadbiskup nadahnut pročitanim Evanđeljem. „Euharistija je veličanstven Božji dar. Isus kada je s malo kruha i riba nahranio mnoštvo pokazuje da je sposoban utažiti glad ovoga svijeta i vremena u kojem živimo. Možemo reći da je euharistija poziv na dijeljenje. Kada bi ljudi danas dijelili ono što imaju nikome ne bi nedostajalo, mnogo bi toga i preteklo. Euharistija pokazuje da je drugačiji svijet moguć. Kao što je Isus utažio glad svojim suvremenicima uzimajući od njih, ono što je zapravo Božje, jer sve je Božje, tako on danas u euharistiji želi utažiti glad nas kršćana, ali po nama i glad cijelog čovječanstva.“

Istaknuo je kako je pričest Isusom početak preobrazbe i poziv na djelovanje u svijetu. „Ponekad ne razumijem nas kršćane, kada primimo Krista pa onda se nakon toga opet pojavimo nekom Isusu tu na oltaru. Ali kada primimo pričest Isus je u nama, preobražava nas i mi postajemo svetohranište“, rekao je nadbiskup te pozvao okupljene da nakon pričesti nastave zauzetost za druge, kako primjerom pokazuju Isus i sv. Nikola. „Da i mi postanemo euharistija za braću i sestre, za sve ljude.“

Po završetku mise nadbiskup je uz sudjelovanje još devet svećenika svečano blagoslovio novopodignuti križ u perivoju Kraljice mira oko crkve, umanjenu repliku međugorskog križa s brda Križevac, u čije sjecište su ugrađeni kamenčić s Golgote i kamenčić iz špilje Marijina Navještenja u Nazaretu i oko kojega je položeno kamenje s međugorskog Križevca.

Postavljanje križa posvećenog Isusu Kristu Otkupitelju ljudskoga roda u prigodi 100 godina župe, zaokružilo je uređenje perivoja Kraljice mira oko župne crkve koji obuhvaća još i kip Kraljice mira posvećen djeci i mladeži grada Rijeke (blagoslovljen 2020.), stalni postav vanjskih jaslica (također iz 2020.) te unikatni umjetnički vanjski križni put (blagoslovljen 2022.)

Nakon blagoslova križa organizirano je prigodno druženje i domjenak u pastoralnoj dvorani župne kuće. Bila je to prigoda da se župnik Slobodan Bunoza zahvali nadbiskupu Uziniću i kolegama svećenicima što su uzveličali 100-ti po redu blagdan ove, jedne od najstarijih riječkih župa, kao i svim župljanima koji su pomogli u organizaciji višednevnih događanja.

Skip to content