Započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana
Kategorija:
Vijesti

Molitvom u katedrali sv. Vida u Rijeci je 17. siječnja započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Uz rektora katedrale mons. Matiju Matičića u molitvi su sudjelovali baptistički pastor Giorgio Grlj, evangelička pastorica Melanie Ivančević, svećenik ortodoksne starokatoličke provincije sv. Kristofora Vedran Obućina, te Ruben Sečen iz ekumenske udruge „Mladi za Krista“ i vjernici okupljeni u riječkoj prvostolnici. Riječima dobrodošlice obratio se domaćin mons. Matičić koji je okupljene pozvao da svoje molitve za jedinstvo kršćana prikažu i za završetak pandemije COVID-19 koja u mnogome otežava susrete i zajedničke molitve.

Nakon čitanja ulomka iz Matejevog evanđelja koje je ove godine odredilo i temu Molitvene osmine pod naslovom „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.“ (Mt 2, 1–12), duhovni nagovor održao je pastor Grlj. Ovogodišnju je temu i materijale za Molitvenu osminu pripremilo Vijeće crkava Bliskog istoka.

Pastor Grlj u nagovoru je vjernike pozvao da se nadahnu primjerom mudraca s Istoka koji su slijedili zvijezdu da bi ih ona dovela do tek rođenog Krista. „Pokažimo zahvalnost prema onima koji su u našim životima bili zvijezde vodilje i doveli nas Kristu. Isto tako trudimo se živjeti tako da i mi nekome budemo zvijezda koja će ga približiti Kristu“, rekao je pastor te istaknuo kako je to putokaz za sretan i ispunjen život. „Na nama je da govorimo i živimo tako da ljudi u nama prepoznaju znak koji će ih dovesti Kristu, kao što je zvijezda dovela mudrace s Istoka“, zaključio je pastor Grlj.

Nakon nagovora svi okupljeni imali su priliku naglas izreći svoje molitve nadahnute riječima evanđelja, željama za zajedništvo kršćana i potaknute aktualnim prilikama u svijetu.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana u Rijeci će biti zaključena 23. siječnja u 10 sati na redovnom bogoslužju u Baptističkom centru u Rijeci.

Program Molitvene osmine u Rijeci organizira Ekumenski odbor Grada Rijeke u kojemu sudjeluju članovi Katoličke Crkve, Evangeličke crkve Rijeka, Baptističke crkve Rijeka, Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. car Konstantin i carica Elena“, Ortodoksne starokatoličke provincije sv. Kristofora, Udruge „Mladi za Krista“, kršćanske zajednice mladih te drugi vjernici laici.

Skip to content