Zajedništvom za bolju zaštitu žrtava i prevenciju nasilja
Kategorija:
Vijesti

Ravnateljice i ravnatelji Caritasovih ustanova koje skrbe o ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja iz 5 biskupija okupili su se 20. listopada u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Bio je to prvi ovakav susret voditelja i djelatnika ovih specijaliziranih ustanova koje pomoć pružaju najslabijima i najugroženijima. Caritasove sigurne kuće u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Šibeniku godišnje prime do 200 žena i djece.

Cilj je susreta bio progovoriti o zajedničkim djelatnostima i problemima kako bi suradnjom i zajedništvom mogli još više pružiti u zaštiti žrtava i prevenciji nasilja. Sudjelovanjem na susretu, u radu su ih podržali riječki nadbiskup Mate Uzinić i ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik. Nadbiskup Uzinić ohrabrio je djelatnike u njihovom radu potičući ih da im temeljna motivacija u radu bude evanđelje. „Naravno da moramo zadovoljiti sve standarde koje propisuje civilno društvo, no za razliku od civilnih ustanova kod nas je drugačiji način na koji to činimo. To je način evanđelja. U korisnicima uvijek moramo prepoznati Isusa Krista, a prema njima se odnositi onako kako bi on to učinio. Dajući im ljubav i cijelog sebe. Naše poslanje i postojanje ima smisla samo ako dajemo nešto više od drugih. Krista.“ Nadbiskup je istaknuo kako je osim liječenja posljedica nasilja još važnije pitanje prevencije nasilja. Ono je moguće ako se tim korisnicima, posebno djeci, pokaže ljubav. „Neka osobe koje u obiteljima nisu osjetile ljubav i toplinu to osjete u našim ustanovama“, zaključio je nadbiskup.

Sudionike su pozdravile i organizatorice susreta, ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije s. Marija Faustina Kovačević i ravnateljica Caritasovog Doma Sveta Ana, Željka Frković.

Upravo je riječki Dom Svete Ane najveća i najstarija Caritasova sigurna kuća u Hrvatskoj, a u njemu može boraviti 30 korisnika. U Zagrebu je kapacitet 19 osoba, u Splitu 12, Šibeniku 10, a Dubrovnik koji je ove godine započeo s radom može primiti 8 korisnika. Korisnice i djeca u svakom domu mogu biti do godine dana, ali neke borave i kraće. Tako se u tijeku godine u Caritasovim domovima izmijeni 200 korisnika. Dvije trećine njih osamostale se nakon izlaska iz doma ili pronađu pomoć na drugi način. Jedna trećina vrati se nasilniku.

O prepoznatljivosti Caritasa i važnosti povezivanja govorila je djelatnica riječkog doma Sveta Ana, s. Benedikta Nina Krapić. “Prema istraživanjima, Caritas je ustanova kojoj ljudi u Hrvatskoj vjeruju i koja ima veliku prepoznatljivost. Zapravo ogromnu”, rekla je s. Benedikta objasnivši da je to dijelom i zato što je ustanova Katoličke Crkve. Istaknula je kako je to zalog na kojemu je moguće puno toga dobrog učiniti, ali potrebno je uvesti standarde kako bi Caritas i njegovi djelatnici uvijek mogli odgovoriti očekivanjima. „To znači pružiti uslugu koja će biti u skladu sa zakonom i civilnim standardima, ali i naukom Katoličke Crkve te misijom i vizijom Caritasa.“ U kontekstu povezivanja sigurnih kuća podsjetila je da u tih 5 ustanova radi 20 stručnjaka što je veliki potencijal u znanju i iskustvu. Njihovo umrežavanje može pomoći u boljoj izmjeni iskustava, ujednačavanju standarda, jačanju vidljivosti i utjecaja te tako u konačnici poboljšati uslugu prema korisnicima.

S tim su se složili svi sudionici koji su na susretu rado izmjenjivali iskustva i prijedloge te je dogovoreno da bi ova vrsta susreta trebala biti redovita godišnja praksa.

Skip to content