„Vrednovanje u nastavi vjeronauka: teorija i praksa”
Kategorija:
Vijesti

U organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Rijeka 30. travnja 2022. u Nadbiskupskom domu u Rijeci sedamdesetak vjeroučitelja Riječke nadbiskupije okupilo se na redovnoj stručnoj formaciji u okviru Županijskog stručnog vijeća o temi „Vrednovanje u nastavi vjeronauka: teorija i praksa“. Na početku skupa sve je okupljene pozdravila predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević koja je zahvalila voditeljicama Vijeća, vjeroučiteljicama savjetnicama Kristini Zubalj i Tomislavi Milušić, na izboru i obradi glavne teme.

Nakon meditativno-molitvenog uvoda s glazbenom pratnjom kojeg je pripremio vjeroučitelj Zlatan Kupčak, voditeljica Vijeća Kristina Zubalj izložila je točku „Vrednovanje kao dio kurikulumskog kruga“. U svom izlaganju posebno se osvrnula na temeljne dokumente o vrednovanju (Kurikulum, Smjernice za vrednovanje procesa učenja i ostvarenosti ishoda u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju i Pravilnik o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi), na formativno vrednovanje i vođenje bilježaka u e-Dnevniku. U kontekstu govora o metodičkoj povezanosti odgojno-obrazovnih ishoda, aktivnosti i vrednovanja, posebnu pažnju skrenula je na važnost tzv. konstruktivnog poravnavanja te na razlikovanje formativnog i sumativnog vrednovanja. Voditeljica je također naglasila da je važno voditi računa o razinama ostvarenosti odgojno-obrazovnih ishoda (zadovoljavajuća, dobra, vrlo dobra i iznimna) kojima se preciznije opisuje dubina i širina ishoda u pojedinoj godini učenja i poučavanja. Vrednovanje mora biti transparentno, javno i kontinuirano sa svrhom unapređenja učenja. Kada je riječ o vođenju bilježaka u e-Dnevniku, Voditeljica je istaknula da su one nužne u stručno-pedagoškom radu svakog učitelja, pa tako i vjeroučitelja, kao pomoć u konačnom ocjenjivanju uspjeha učenika te da one moraju biti razumljive i učenicima i roditeljima.

Nakon teorijskog dijela o vrednovanju, uslijedili su primjeri dobre prakse koje su prezentirale vjeroučiteljice iz osnovne i srednje škole: Klara Labinac, Morena Vidmar Ribarić, Karmen Palčić Sirnik, Ivana Kamenar Borčić. Vjeroučitelji su imali priliku na licu mjesta vidjeti kako se pravilno kontinuirano vode bilješke i ocjene u pojedinim odgojno-obrazovnim razdobljima te su iznijele niz primjera konkretne primjene formativnog i sumativnog vrednovanja.

Na kraju skupa predstojnica Katehetskog ureda najavila je pastoralno-katehetska događanja u mjesecu svibnju i obveze koje se očekuju od vjeroučitelja.

 

Skip to content