Teologija usmjerena prema konkretnom životu
Kategorija:
Vijesti

Dr. Josip Grbac, svećenik, profesor, moralist i kolumnist predstavio je u Rijeci 12. svibnja dvije knjige, objavljene prigodno uz 65. obljetnicu njegova života. „Svojim djelovanjem i načinom iznošenja nauka Katoličke Crkve uključivao se u brojne društvene teme. Na taj je način bio poticaj mnogima da budu bolji ljudi i graditelji boljeg društva i Crkve“, rekao je nadbiskup Mate Uzinić na početku susreta u Auli Trsatskog svetišta.

„Teologija je uvijek usmjerena prema konkretnom životu“ potvrdio je i sam dr. Grbac, riječju i primjerom kako teolog ne smije ostati zatvoren u svoj kabinet i knjige. Istaknuo je kako Crkva, svećenici i teolozi moraju govoriti o aktualnim temama, o onome što utječe na čovjeka današnjice i prijeporima koji ga muče. „Nastojao sam uvijek, kao moralni teolog, dati savjet ljudima u vrlo konkretnoj situaciji“, rekao je Grbac.

Na susretu je predstavljen Zbornik znanstvenih članaka u čast dr. Grpcu pod nazivom “Sve provjeravajte, dobro zadržite – Kršćanska etika u dijalogu sa suvremenim svijetom” te zbirka njegovih kolumni „Hrvatski vremeplov: teološko-etička promišljanja o hrvatskoj zbilji“. Tekstovi su to objavljivani redovito i u reviji Kana i biskupijskom listu Ladonja. Knjige je izdala Kršćanska sadašnjost, a o knjigama su govorili dr. Anton Šuljić i urednik Zbornika dr. Jerko Valković. Tekstove iz knjiga čitali su njegovi bivši studenti na Teologiji u Rijeci, kasnije kolege profesori, dr. Mirjana Pinezić, dr. Marko Medved i dr. Richard Pavlić. Bila je to prilika i za zahvalu prof. Grpcu za njegov dugogodišnji rad na Teologiji u Rijeci i generacije studenata koje je podučavao ne samo moralu nego i životu. Vjeroučitelji, bivši studenti, zahvalili su mu i pjesmom koju je izveo band vjeroučitelja. U glazbenom djelu sudjelovali su i Marko Grabar i mr. art. Josip Vidas, vokal u pratnji klavira, te don Anton Šuljić, bard s gitarom.

Zbornik o dr. Grpcu okupio je radove 29 autora koji su na razne načine bili s njim povezani te donose jednako raznolike teme što također puno govori o dr. Grpcu, rekao je urednik dr. Valković. Dr. Šuljić je podsjetio da pisanje kolumne „Pitanje sadašnjega trenutka“ u Kani, Grbca svrstava među velikane teoloških kolumni, kao što su Tomislav Šagi-Bunić, Vjekoslav Bajsić, Bono Zvonimir Šagi i Željko Tanjić koji su bili njegovi prethodnici.

Prošle mu je godine Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo Posebno priznanje za izuzetan doprinos hrvatskom medijskom prostoru svjedočenjem kršćanskih moralnih vrednota. Obrazloženje nagrade najbolje govori o radu dr. Grbca. „Priznanje HDKN-a dobiva za dugotrajnu, izuzetno kvalitetnu nazočnost u hrvatskom medijskom prostoru snažnim i kompetentnim argumentima izražavajući i nadasve pojašnjavajući prilike u Crkvi i društvu u svjetlu teološkog nauka. O aktualnostima i svakodnevnim temama u Crkvi i društvu progovara pisanom riječju u katoličkim tiskovinama, ali se spremno odaziva i na intervjue i gostovanja u radijskim i televizijskim emisijama. Autor je brojnih knjiga te impresivnog niza teoloških članaka.“

Skip to content