Susret župnih zborova Bakarskog dekanata
Kategorija:
Vijesti

U crkvi sv. Bartola u Cerniku, povodom blagdana sv. Cecilije zaštitnice pjevača i svirača, 26. studenog održan je susret župnih zborova Bakarskog dekanata, koji zbog pandemije korona virusa, nije održan protekle dvije godine.

Pjevača je bilo oko stotinu iz devet župa dekanata: Grada Grobnika, Jelenja, Cernika, Podhuma, Kukuljanova, Škrljeva, Krasice, Hreljina i Sv. Kuzma. Nakon molitve večernje prve nedjelje došašća, koju je predvodio župnik Hreljina vlč. Marko Šarić, svaki zbor predstavio se jednom pjesmom.

Na početku susreta pjevače je pozdravio domaćin, župnik Cernika vlč. Domagoj Duvnjak, a prigodnu riječ uputio im je i bakarski dekan don Nikica Jurić. „Neka večer prođe u radosti i miru, da vidimo jedni u drugima pozitivno. Neka sv. Cecilija bude poticaj da budemo svjedoci vjere u župama i da naša pjesma i glazba budu na slavu Božju.”

Voditeljica Povjerenstva za crkvenu glazbu Riječke nadbiskupije i Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu uputila je pismenu poruku okupljenim voditeljima crkvenih pjevača i crkvenim pjevačima: “Dragi crkveni pjevači pozivam vas da si posvjestite važnost našeg pjevanja i sviranja u liturgijskom slavlju. Liturgijska glazba je prije svega molitva koja nas preobražava i privodi vjernike k Bogu. Tako će s pravom netko primijetiti za neku glazbu da je ‘nebeska’, ‘anđeoska’, pokušavajući reći da ga zahvaća, dira na način koji zemlja ne može dati. Liturgijska glazba je posebno služenje unutar Crkve i potrebno je puno žrtve, oduševljenja i odgovornosti. Vi crkveni pjevači služite Bogu, pjevate Bogu, služite drugima. Uzvišeno je vaše poslanje! Naša Crkva nalazi se u sinodalnom hodu i svakako je poželjno susretanje glazbenika, dublje razmatranje onoga što nam govori Božji Duh, otvaranje i usklađivanje s naravi liturgijskih slavlja, sadašnjih obrednih oblika, to jest načinu na koji izražavamo našu vjeru kroz pjevanje. S posebnim žarom preporučujem da gajite ljubav prema našoj hrvatskoj pučkoj popijevci posebno sada u adventskom i božićnom vremenu.” Poručila je Andrejka Srdoč i pozvala župnike da cijene svoje crkvene glazbenike, da budu otvoreni za međusobnu suradnju i komunikaciju te im daju određeno javno i osobno priznanje za sav trud koji ulažu u vođenju zbora i pripremi liturgijskih slavlja.

Na kraju susreta dekan don Nikica Jurić svakom zboru uručio je prigodnu zahvalnicu a druženje je nastavljeno uz domjenak u župnoj dvorani. Prisutni su bili svećenici: dekan don Nikica Jurić, vlč. Domagoj Duvnjak – župnik Cernika, vlč. Marko Šarić – župnik Hreljina i Zlobina, vlč. Ivan Milardović i vlč. Miroslav Pergl iz župa Jelenje i Podhum, te vlč. Dražen Volk – župnik Grada Grobnika, a pridružio se i bivši bakarski dekan vlč. Ivan Friščić – župnik Gornje Drenove.

Skip to content