Stvarajmo svijet na temeljima Evanđelja
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskupi u zajedništvu slavili blagdan Cvjetnice

Mi, kršćani, pozvani smo nasljedovati Isusa koji je u Jeruzalem ušao na magarcu, skromnoj životinji, a ne na konju kojima su se vojnici služili odlazeći u ratne pohode, uništavajući gradove i naseobine. Isus je tom gestom potvrdio svoju poniznost i nenasilnost poručujući stanovnicima Jeruzalema da je došao služiti i posvjedočiti ljubav žrtvujući se uskoro za njih i sve ljude na drvetu križa. Takvo služenje braći znači u pravom smislu riječi kraljevanje, proučio je na Cvjetnicu, 10. travnja,  riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić na obredu blagoslova maslinovih grančica u crkvi Uznesenja BDM koje je predvodio u zajedništvu s riječkim nadbiskupom koadjutorom mons. Matom Uzinićem i drugim svećenicima.

Farizejsko ušutkavanje Isusovih učenika i tijekom povijesti Crkve nije prestalo. Naprotiv, na isti način, na temelju lažnih optužbi, mučeni su i ubijani brojni Isusovi sljedbenici. Isus je to predvidio nagovijestivši učenicima: “Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, i vašu će čuvati.” (Iv 15,20). Nagovijestio je i da će mučeništvo trajno pratiti njegovu Crkvu, ali je neće zatrti, rekao je mons. Devčić. Na kraju, prije nego se procesija uputila prema riječkoj prvostolnici u kojoj je slavljena sv. Misa, potaknuo je vjernike da po uzoru na Isusa, brinu jedni za druge i dopuste Kristu da ih vodi i nadahnjuje u odnosu prema našem nebeskom Ocu.

Nakon pjevanog cjelovitog izvještaja Muke po Luki, propovijed je uputio nadbiskup Uzinić. Nastavno na poticajne riječi nadbiskupa Devčića o Isusovom primjeru i poruci koju nam je Krist poslao ulazeći na magarcu u Jeruzalem, kao kralj mira, a ne rata, osvrnuo se na aktualna ratna zbivanja u Ukrajini i kritike pape Franje upućene skupini država koje su se obvezale potrošiti 2%  BDP-a na kupnju oružja kao odgovor na nastalu situaciju. Ne smijemo dopustiti da od ‘mnoštva’ postanemo ‘svjetina’ koja prvo kliče, a zatim razapinje, upozorio je mons. Uzinić i u nastavku citirao Svetoga Oca: “Posramio sam se kada sam pročitao da se skupina država obvezala potrošiti dva posto BDP-a na kupnju oružja, kao odgovor na ovo što se sada događa. Ludilo! Pravi odgovor nije drugo oružje, druge sankcije, druga političko-vojna savezništva, već drugi pristup, drugačiji način upravljanja sada globaliziranim svijetom – ne pokazujući zube, kao sada – drugačiji način postavljanja međunarodnih odnosa. Model skrbi, hvala Bogu, već postoji, ali je, nažalost, još uvijek podložan modelu ekonomsko-tehnokratsko-vojne moći”. (Vatikan News 28. ožujka)

Mi kršćani pozvani smo na drugačije, istaknuo je propovjednik. “Pozvani smo nasljedovati Isusa Krista koji će na sebe preuzeti svo trpljenje. Podnijet će sve optužbe, svo mučenje i umirući će, zaustavljajući spiralu zla, reći: Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine. Mi trebamo biti drugačiji! Inače nismo kršćani i nismo učenici Isusa Krista. Inače ćemo se od ‘mnoštva’ pretvoriti u ‘svjetinu’. Inače ćemo će raspršiti kao Isusovi učenici idući svatko svojim putem i za svojim interesima. Nećemo biti Isusovi niti s Isusom i nećemo moći mijenjati ovaj svijet,  koji je kao i u Isusovom slučaju, naša zadaća i naše poslanje. Učinimo ga boljim svijetom, polazeći od sebe samih, polazeći od toga da postanemo bolji ljudi.”, poručio je mons. Uzinić u propovijedi.

Zaključujući  liturgijskog slavlja nadbiskup Devčić potaknuo je vjernike na stvaranje svijeta na temeljima Evanđelja, društva kojoj je obilježje sloga, a ne prijetnje kupovine oružja. Prepoznajmo jedni druge kao braću i sestre, kazao je mons. Devčić. Riječki nadbiskupi na kraju su svima zaželjeli blagoslovljeno vrijeme Velikoga tjedna koji je započeo Nedjeljom Muke Gospodnje.

 

 

 

Skip to content