Sinodalno savjetovanje vjeroučiteljica i vjeroučitelja
Kategorija:
Vijesti

Vjeroučiteljice i vjeroučitelji Riječke nadbiskupije okupili su se 9. travnja u Nadbiskupskom domu na sinodalnom savjetovanju u okviru općeg sinodalnog hoda Katoličke Crkve. Pozdrave i uvod u zajedničko promišljanje dali su im nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević te nadbiskupijski relator za Sinodu Mario Gerić.

„Vi možete dati jedinstven pogled na Crkvu“, rekao je nadbiskup Uzinić objasnivši kako su vjeroučiteljice i vjeroučitelji u specifičnoj ulozi s obzirom da predstavljaju Crkvu i rade za nju iako nemaju sakrament svećeničkog reda niti redovničke zavjete nego žive svjetovnim životom, većinom kao obiteljski ljudi. „To što ste, čak i na profesionalan način, uključeni u bitno poslanje Crkve čini vas drugačijim od drugih ljudi.“ Nadbiskup koadjutor potaknuo ih je da se u sinodalno savjetovanje uključe nadahnuti Duhom Svetim, bez straha i iskreno kažu svoje mišljenje o Crkvi danas i na taj način sudjeluju u sinodalnom hodu Katoličke Crkve.

Predstojnica Katehetskog ureda pozvala je vjeroučitelje da se otvore djelovanju Duha i u njemu pronađu nadahnuće kako za sudjelovanje u sinodalnom hodu tako i u životu. „Cilj je da zaživimo taj sinodalni mentalitet, da se približimo drugome, potrudimo se slušati i tako donosimo Kristovo svijetlo u svijet.“ Relator za sinodu dao je smjernice vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima i teme o kojima bi trebalo promišljati. Nakon čitanja Božje riječi i poticajnog razmatranja o Božanskoj ljubavi, stotinjak okupljenih razdijelilo se u manje skupine u kojima su iznosili svoja iskustva i viđenje Crkve.

Od vrlo osobnih pozitivnih primjera snage vjere i duhovnih iskustava do promišljanja što i kako bi Crkva trebala činiti da se približi suvremenom čovjeku, posebno mladima, i prenese mu vjerodostojno Kristovu poruku. Govorili su i o suodgovornosti, odnosno promišljali o vlastitom poslanju. „Sinodalna Crkva je Crkva sudjelovanja svih u svim oblicima crkvenosti“, bio je naslov posljednje tematske cjeline koja je ukazala i koji je temeljni cilj ovakvih sinodalnih savjetovanja.

Skip to content