Riječani proslavili sv. Fabijana i Sebastiana
Kategorija:
Vijesti

Riječani su 20. siječnja proslavili sv. Fabijana i Sebastiana u istoimenoj kapeli u središtu grada. Župnik mons. Sanjin Francetić pozvao je okupljene u ovoj zavjetnoj crkvici na molitvu za oboljele i preminule od zaraze COVID-19. Podsjetio je kako su se Riječani još od 12. stoljeća utjecali sv. Sebastianu kao zaštitniku od pošasti kuge, a riječka je povijest obilježena i drugim svecima kojima su se utjecali, posebno sv. Roku.

Zbog toga se u zavjetnoj crkvici sv. Fabijana i Sebastiana, izgrađenoj u 16. stoljeću, Riječani sada okupljaju 3 puta godišnje, na blagdan patrona crkve, na Gospu Karmelsku i za sv. Roka. Župnik je podsjetio kako je u ovu crkvicu prije stotinu godina dolazio i mladi Alojzije Stepinac dok je boravio u Rijeci te zajedničke molitve stavio i pod njegov zagovor. Crkvicu posljednjeg desetljeća češće koriste članovi Makedonske pravoslavne crkve koji se u njoj, uz dopuštenje riječkog nadbiskupa, redovito okupljaju na molitvi i liturgiji. „Prigodno je i što se baš u Tjednu molitve za jedinstvo kršćana okupljamo u ovoj crkvi koja je na neki način riječki simbol tog zajedništva“, rekao je župnik najstarije riječke rimokatoličke župe Uznesenja BDM.

Zbog loših vremenskih prilika i protuepidemioloških mjera, u crkvi sv. Fabijana i Sebastiana okupio se tek malen broj vjernika, a izostala je i procesija kojom su stoljećima Riječani tradicionalno hodočastili od župne crkve Uznesenja (kod Kosog tornja) do zavjetne kapele.

Skip to content