Posvjedočenja dodijeljena trojici đakona
Kategorija:
Vijesti

Trojica đakona riječkog Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“, Ivan Seletković, Josip Mioč i Franko Gržičić primili su 8. travnja Posvjedočenja o završetku 6., đakonske godine teološkog studija i time se na korak približili skorom svećeničkom ređenju. Posvjedočenje o uspješnom završetku đakonske godine dobili su nakon završnog razgovora s poglavarima i profesorima, rektorom sjemeništa mr. sc. Mariom Gerićem, prof. dr. sc. Mariom Tomljanovićem i prof. dr. sc. Nikolom Vranješom.

Na svečanom činu dodjele posvjedočenja sudjelovao je i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić koji je đakonima uputio riječi podrške i čestitke. Zahvalio im je na odazivu Božjem pozivu i dosadašnjim ugodnim susretima. S obzirom na njihovo skorašnje svećeničko ređenje, ukazao im je na izazove pred kojima će se naći u svijetu i društvu koje ponekad ne gleda blagonaklono na prezbitere. Potaknuo ih je na nastavak intelekualne izgradnje, ali i duhovne i fizičke. Nemojte se zapustiti. Radite na sebi, osobito teološkoj naobrazbi, duhovnom životu, pastoralnom produbljivanju. Tražite nove načine kako pastoralno djelovati i ne obeshrabrujte se u padovima. Ne krivite za njih druge, nego sebe ukoliko niste na pravi način znali pastoralno djelovati. Budite svjesni da ste slabi i da ćete padati, jer ste ljudi. Padovi su i milost jer u njima razumijemo tuđe padove.

Budućim svećenicima poručio je da ne zaborave na zajedništvo koje su imali tijekom studiranja. Pronađite vremena jedni za druge. Nemojte zaboraviti na važnost biskupijskih susreta, na izgrađnju zajedništva među svećenicima kao i osobnu molitvu i odnos s Bogom. Samo iz tog odnosa s Njime možete graditi svoje svećeništvo, poručio je mons. Uzinić. Kao budućim ispovjednicima potaknuo ih je na širinu srca i pronalaženje načina kako pomoći osobi koja će im doći na ispovijed. Poručio im je da na teološki način ulaze u dijaloge sa svijetom u kojemu žive, sa svim ljudima, otkrivajući Božji odgovor za sve životne situacije. Također, zahvalio je njihovim voditeljima u đakonskoj godini u kojoj su kandidate duhovno, intelektualno i praktično pripremali za primanje sakramenta svećeničkog ređenja. Program 6. đakonske godine teološkog studija u Rijeci organizira i provodi Metropolitanski pastoralni institut i uz ravnatelja Instituta vlč. Gerića, događaju je nazočila predstojnica dr. Natalija Bogović.

Franko Gržičić

 

Josip Mioč

 

Ivan Seletković

 

Na kraju, nadbiskup Uzinić stavio je svoje vrijeme na raspolaganje budućim svećenicima za pomoć koja će im trebati u njihovom svećeničkom poslanju te najavio svećeničko ređenje na kojemu će Ivan Seletković, Josip Mioč i Franko Gržičić biti zaređeni za svećenike. Bit će to 7. svibnja u 10 sati u katedrali sv. Vida u Rijeci.

Skip to content