Novi rektor katedrale započeo službu
Kategorija:
Vijesti

Generalni vikar Riječke nadbiskupije dr. Mario Tomljanović 1. kolovoza započeo je svoje služenje u službi rektora riječke katedrale sv. Vida. Službu mu je predao mons. Matija Matičić, koji je katedralom upravljao unazad 7 godina. Primopredaju su izvršili pred nadbiskupom koadjutorom Matom Uzinićem, a svjedočili su i kanonici prvostolnog kaptola.

Novi je rektor u kratkom obredu izrekao ispovijest vjere te nad Svetim pismom potvrdio vjernost Crkvi i njezinom nauku, a zatim mu je mons. Matičić uručio ključeve katedrale. Zahvalivši nadbiskupu što mu je povjerio ovu službu podsjetio je kako je kao rođeni Riječanin oduvijek povezan s katedralom, a u njoj je slavio i mladu misu. Istaknuo je kako će sada, u službi rektora, nastaviti svoja svećenička nastojanja u jačanju duhovnog zajedništva vjernika.

Nadbiskup Uzinić novom je rektoru poručio da nastavi što je do sada bilo činjeno, ali i doda svoj osobni pečat kako bi se katedrala obnavljala i materijalno i duhovno. „Katedrala kao majka svih crkvi u Riječkoj nadbiskupiji treba bi davati novi zamah životu i obnovi naše Crkve, u duhu primjera kojeg daje papa Franjo.“ Dodao je kako u tome, rektoru katedrale moraju pomagati i kanonici prvostolnog kaptola.

Nadbiskup je zahvalio dosadašnjem rektoru što je brinuo za katedralu i mnogo toga obnovio tijekom svog mandata. Mons. Matičić odlazi na godinu dana na službu u nadbiskupiju u Cardiffu, Wales, koja mu je od ranije poznata te je razriješen i službe ekonoma i svih drugih službi u Riječkoj nadbiskupiji. Istaknuo je kako su mu posebno na srcu bile, i duhovno ga obogatile, posljednje dvije službe koje mu je povjerio nadbiskup Uzinić, ona zatvorskog kapelana te povjerenika za pomorce i selioce, što je podrazumijevalo i izbjeglice.

 

Skip to content